VS waarschuwen: Iran wil honderden drones aan Rusland verkopen

Jake Sullivan, veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden, heeft gezegd dat Iran honderden drones wil leveren aan Rusland. Het zou zich ook voorbereiden om Russische troepen op te leiden om de oorlogswapens in Oekraïne te gebruiken.

De veiligheidstopman zegt dat het vooralsnog onduidelijk is of Rusland de drones al heeft ontvangen. Die zouden alvast broodnodig zijn om dictator Poetins invasie van Oekraïne verder te zetten: volgens Sullivan begint de oorlog een zware tol te eisen aan Ruslands wapenvoorraad.

“Russische troepen zijn in grote getallen drones aan het verliezen”, zegt Michael Kofman, directeur van het onderzoeksprogramma Ruslandstudies bij het Amerikaanse Centrum voor Marine-analyses (CNA), aan Politico. Het land zou zelf nog niet over genoeg productiecapaciteit beschikken om bewapende drones te produceren. “Dit is een gebied waar Iran meer capaciteit in heeft.”

Rusland wordt wanhopig

Kofman zegt dat Russische troepen snel getraind zouden kunnen worden om de drones te gebruiken, maar zonder specifieke kennis over het exacte type is het moeilijk om daar een tijdlijn op te plakken. Volgens Sullivan zouden opleidingen echter al in juli kunnen beginnen.

Het feit dat Rusland Iraanse drones wil kopen, is volgens een anonieme Amerikaanse bron met kennis over de situatie een teken dat Rusland stilaan wanhopig begint te worden, meldt Politico. De bron bevestigde ook dat het aantal drones “substantieel” is, maar wil geen specifieke informatie geven om te verzekeren dat de informatie niet misbruikt wordt.

Biden bezoekt Israël, Saoedi-Arabië

Het nieuws zal ongetwijfeld een schaduw werpen over president Joe Bidens staatsbezoek aan Israël en Saoedi-Arabië die deze week op de agenda staat. Israël ziet Iran immers als de grootste dreiging in de regio. Iran wil Israël immers van de aardbodem vegen. 

Iraanse drones zijn eerder ook al tegen Saoedi-Arabië gebruikt: De Jemenitische Houthi’s, een rebellengroepering van sjiitische origine in buurland Jemen, gebruikten ze immers om aanvallen uit te voeren op Saoedisch grondgebied. De verkoop van drones aan Rusland zal dan ook ongetwijfeld in zowel Saoedi-Arabië als Israël de nodige consternatie opwekken. 

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20