Russische export van diesel stijgt via Turkije en Brazilië ondanks EU-embargo


Key takeaways

  • In september exporteerde Rusland ongeveer 1,07 miljoen ton laagzwavelige diesel en gasolie naar Turkije.
  • De export van diesel vanuit Russische havens naar Brazilië steeg vorige maand naar 0,78 miljoen ton, vergeleken met 0,58 miljoen ton in augustus.
  • Over het geheel genomen steeg de Russische export van diesel en gasolie over zee in september met ongeveer 7 procent ten opzichte van augustus.

Sinds de Europese Unie in februari 2023 een embargo op Russische olieproducten heeft ingesteld, zijn Turkije en Brazilië de belangrijkste importeurs van Russische diesel en gasolie over zee geworden. Vóór het embargo was Europa de grootste afnemer van Russische diesel.

Volgens gegevens van marktbronnen en de financieringsmaatschappij LSEG heeft Rusland in september ongeveer 1,07 miljoen ton laagzwavelige diesel en gasolie naar Turkije geëxporteerd., na een verscheping van 1,04 miljoen ton in de voorgaande maand. Ondertussen steeg de export van diesel vanuit Russische havens naar Brazilië vorige maand tot 0,78 miljoen ton, vergeleken met 0,58 miljoen ton in augustus.

Diesel neemt toe

Handelaren rapporteren een stijging van Russische diesel die in de nabijheid van de Italiaanse haven van Augusta en de Griekse eilanden van schip naar schip wordt overgeladen (STS). In september bedroeg deze overslag ongeveer 370.000 ton, een stijging ten opzichte van de 230.000 ton in augustus. De uiteindelijke bestemming van de meeste van deze ladingen blijft onzeker omdat ze nog onderweg zijn.

Afrikaanse import daalt

Daarentegen daalde de export van diesel vanuit Russische havens naar Afrikaanse landen vorige maand van 0,73 miljoen ton in augustus naar 0,44 miljoen ton. Tot de belangrijkste importeurs behoorden Libië, Tunesië, Senegal en Egypte, volgens de scheepvaartgegevens.

Alle export in september

De totale Russische export van diesel en gasolie over zee steeg in september met ongeveer 7 procent ten opzichte van augustus en bedroeg ongeveer 2,8 miljoen ton, zoals blijkt uit berekeningen van Reuters op basis van gegevens van LSEG en marktbronnen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.