Rusland bolstert raketafweer op eilandketen bij Japan

Rusland versterkt met zijn Bastion-raketafweersysteem de wateren bij een afgelegen deel van de Koeril-eilandenketen, of Koerilen,  in de Stille Oceaan bij Japan. Dat berichtte de Russische staatstelevisie Zvezda donderdag.

Wie de Koerilen bezit, wordt betwist. Japan noemt de eilandengroep hun Noordelijke Gebieden, maar Rusland claimt evenzeer de eigendom. De territoriale ruzie gaat terug tot het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen Sovjettroepen het grondgebied van Japan veroverden.

Rusland gebruikt nu grote landingsschepen om materiaal en personeel te leveren aan het afgelegen eiland Matua in het centrale deel van de eilandenketen, zo is te zien op beelden van Zvezda.

Moskou probeert zijn militaire infrastructuur op de eilandenketen uit te breiden, kondigde het Russische ministerie van Defensie in augustus al aan.

6,75 miljard dollar

Niet toevallig wil Japan ook zijn militaire kracht verstevigen. Het land kondigde onlangs aan zijn militaire budget met 6,75 miljard dollar te verhogen. Daarmee zou het pacifistische land zijn historische plafond van defensie-uitgaven van 1 procent van het bbp doorbreken.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20