Rusland bereidt zich voor op massaprotesten

De Russische autoriteiten moeten rekening houden met een groeiend protest van werknemers uit diverse sectoren. Onder meer het onderwijzend en verplegend personeel en de fabrieksarbeiders laten steeds groter frustraties blijken omdat de lonen blijkbaar niet langer volledig uitbetaald kunnen worden.

Maar ook andere maatregelen van de Russische overheid worden steeds vaker op gemor onthaald. Het probleem moet vooral worden toegeschreven aan de economische crisis die Rusland steeds meer in een wurggreep neemt en te wijten is aan een combinatie van dalende olieprijzen en westerse sancties tegen de Russische inmenging in buurland Oekraïne.

Traangas

Het Russische bruto binnenlandse product kende vorig jaar een inkrimping met 3,8 procent. De Russische president Vladimir Poetin gaf eerder deze maand ook toe dat de westerse sancties het land zware schade toebrengen. Volgens een aantal bronnen lijkt de Russische regering zich al op massale protesten voor te bereiden. Er is een wet goedgekeurd die de politie toelaat op massademonstraties te vuren. Tegelijkertijd blijken de rechtbanken minder tolerant te zijn tegen verboden protestacties. Ook heeft het ministerie van binnenlandse zaken belangrijke orders geplaatst voor de aanschaf van installaties die traangas en rubberen kogels kunnen afvuren. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20