Astrofysici van de Universiteit van Oxford hebben een ongewone explosie ontdekt in een ver sterrenstelsel.
De gebeurtenis, een Fast Blue Optical Transient (FBOT), vertoonde een buitengewoon gedrag, waarbij de helderheid herhaaldelijk piekte op korte tijdschalen. Het onderzoek, gepubliceerd in Nature, suggereert dat deze intense vlammen waarschijnlijk worden geproduceerd door een zwart gat. De FBOT, AT2022tsd genaamd, bevindt zich op 4,4 miljard lichtjaar afstand.
- Astrofysici van Oxford ontdekken AT2022tsd, een FBOT in een ver sterrenstelsel;
- Hij vertoont buitengewone en snelle helderheidspieken, waardoor conventionele eigenschappen van hemelexplosies in twijfel worden getrokken;
- De helderheid van de FBOT, die tot 100 keer die van typische supernovae kan bereiken, vormt een unieke puzzel voor wetenschappers en wijst op een energetisch proces dat het huidige begrip van stellair gedrag te boven gaat.
Het mysterie van AT2022tsd
De ontdekking van AT2022tsd heeft onderzoekers van de Universiteit van Oxford zowel geïntrigeerd als verbijsterd achtergelaten. Deze FBOT viel op door zijn helderheid, een kenmerk dat normaal gesproken niet geassocieerd wordt met hemelexplosies. Volgens professor Stephen Smartt vertoonden deze vlammen een ongekende snelheid, vergelijkbaar met een flikkerende kaars in de leegte van de ruimte. De vraag aan de astrofysische gemeenschap is duidelijk: hoe kan een object zo helder en zo snel opnieuw ontbranden?
De uitbarstingen van AT2022tsd, veel helderder dan de helderste supernovae, bereikten tot wel 100 keer de helderheid van een typische supernova. De explosieve lichtuitbarstingen van deze FBOT, die binnen enkele dagen evolueerde en dimde, wijzen op een extreem energetisch proces dat ons huidige begrip van stellair gedrag tart.
Een miljoen voor ruimtevaart start-up Spherical Systems
Met de investering wil de start-up een eigen chip ontwikkelen die speciaal is ontworpen voor de extreme omstandigheden in de ruimte.
Implicaties voor astrofysica
Het onderzoek onder leiding van Cornell University getuigt van de samenwerking in de moderne astrofysica. Het onderzoek maakt gebruik van de mogelijkheden van het Rubin Observatorium in Chili om FBOTs te detecteren en benadrukt de rol van de theorie bij het interpreteren van observatiegegevens.
Nu de wetenschappelijke gemeenschap aan de vooravond staat van een nieuw tijdperk van astronomische ontdekkingen, zal de studie van FBOTs zoals AT2022tsd ongetwijfeld een centrale rol spelen. Deze intense lichtuitbarstingen, die tot ons spreken door de uitgestrektheid van de ruimte, bevatten de sleutel tot het ontrafelen van de geheimen van de meest raadselachtige bewoners van het heelal: zwarte gaten.
[Bron: Innovation Origins]