Ruim 1,5 miljard euro fiscale steun voor Belgische innovatie

In België maakt het bedrijfsleven steeds meer gebruik van de beschikbare fiscale voordelen om zijn innovatie te stimuleren. Dat blijkt uit cijfers van Johan Van Overtveldt, federaal minister van financiën.

De minister benadrukte daarbij dat twee jaar geleden aan de bedrijven 525 miljoen euro fiscale kortingen op de lonen van onderzoekers werden verstrekt. Dat betekent meer dan een verviervoudiging op acht jaar tijd. Van Overtveldt wees er daarbij op ook dat de fiscale ondersteuning sneller stijgt dan de investeringen die door de bedrijven in onderzoek en ontwikkeling de voorbije tien jaar zijn gedaan. Dit fenomeen bewijst volgens de minister dan de ondernemingen steeds beter de weg naar de fiscale voordelen vinden.

Patenten

Twee jaar geleden deden in totaal 2.616 bedrijven beroep op belastingvoordelen voor onderzoeksprojecten. Dat betekende een verdrievoudiging tegenover tien jaar geleden, toen de mogelijkheden van de fiscale kortingen gevoelig werden uitgebreid. Het werd voortaan immers mogelijk om de steun voor onderzoekers uit alle mogelijke richtingen aan te vragen. Voordien kon de tegemoetkoming uitsluitend worden aangevraagd voor onderzoekers die in het bezit waren van een doctoraat in de toegepaste of de exacte wetenschappen, de geneeskunde, de diergeneeskunde of van burgerlijk ingenieur. Daarnaast benadrukte minister Van Overtveldt dat bedrijven ook steeds meer gebruik maken van belastingkredieten voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten en duurzame toepassingen. Daarbij wordt gewag gemaakt van een vervijfvoudiging tot ruim 621 miljoen euro, verdeeld over bedrijven in Brussel (250 miljoen euro), Vlaanderen (195 miljoen euro) en Wallonië (177 miljoen euro). Tenslotte is er ook de belastingaftrek van 80 procent voor inkomsten uit octrooien, waarbij over een periode van vijf jaar gewag kan worden gemaakt van een verdubbeling tot ruim 544 miljoen euro. Dit systeem wordt nu vervangen door een innovatie-aftrek, die ruimer is opgevat en ook geldt voor rechten op waardevolle plantenrassen en innovatieve software.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20