Roep om onderzoekscommissie omtrent crisisaanpak klinkt steeds luider

Een onderzoekscommissie rond de corona-aanpak hangt als een schaduw over de komende federale regering. En ook de Vlaamse regering is er niet van af.

  • Vandaag presenteert Vlaams Belang haar ‘coronablunderboek’. Daarin lijsten de federale fractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) en de Vlaamse fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang) alle ‘mislukkingen’ en foute aanpakken van de huidige pandemie door de overheid op, zowel op federaal als Vlaams niveau.
  • De conclusie is niet bepaald verrassend: de aanpak was hopeloos versnipperd, en inefficiënt. De partij wil dus een volledige overheveling van de gezondheidszorg naar de deelstaten.
  • Maar tegelijk herhaalt de partij een stevig pleidooi om in de Kamer een onderzoekscommissie te installeren. Die komt er meer dan waarschijnlijk, zowel op links (onder andere de PS en het cdH, maar ook de groenen) als op rechts (N-VA) pleitte men de afgelopen weken voor het oprichten van dergelijke commissie.
  • Dat is geen kleintje in de politiek: zo’n commissie heeft de macht van een onderzoeksrechter. Vermoedelijk zullen de huidige federale hoofdrolspelers, zoals minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), premier Sophie Wilmès (MR), maar ook minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) en minister Philippe De Backer (Open Vld), daarin stevige vragen voorgelegd krijgen.
  • Het bemoeilijkt meteen de samenstelling van een mogelijke volgende regering. Onder meer Maggie De Block leek dat al begrepen te hebben, ze stelde zelf in interviews dat een ministerschap er voor haar waarschijnlijk niet meer in zal zitten. Immers: als zittende ministers zwaar door het stof moeten over de coronacrisis, ook al was dat bij een vorige regering, betekent dat hun positie wankel wordt. En dat is niet goed voor de stabiliteit van een volgend kabinet.
  •  Ook de Vlaamse regering is nog niet af van die dreiging. Daar is vrijdag de ad-hoccommissie opgericht die het coronabeleid gaat bespreken. De deur staat daar nog steeds stevig open om er een onderzoekscommissie van te maken. Maar verschillende reconstructies van de crisis in een aantal kranten leert toch dat er erg veel vragen over de aanpak kunnen gesteld worden.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20