Robot metselt 3.000 bakstenen per dag; bouwvakker 500

Op werven in de hele wereld zullen snel de eerste bouwrobots hun intrede doen. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf Construction Robotics, ontwikkelaar van de robot Semi-Automated Mason (Sam), benadrukt.

Op een aantal bouwwerven in de Verenigde Staten werd Sam al ingezet. De robot bleek daarbij in staat om gemiddeld ongeveer drieduizend stenen per dag te metselen. Een gemiddelde bouwvakker zou aan een volume van ongeveer vijfhonderd stenen per dag komen. Binnen de sector doet de introductie van Sam echter vele bouwvakkers vrezen voor hun tewerkstelling. Scott Peters, topman van Construction Robotics, zegt de volgende maanden onder meer in Groot-Brittannië met een aantal grote aannemers onderhandelingen te zullen opstarten over de mogelijke inzet van Sam.

Vergrijzing

Volgens Richard Valentine-Selsey, analist bij vastgoedgroep Jones Lang LaSalle (JLL), zullen binnen een periode van twee jaar ook in Groot-Brittannië robots – die decennia lang vooral in de autoconstructie goed leken te gedijen – in de bouwsector hun opwachting maken. De machines zijn volgens Valentine-Selsey immers perfect in staat de taken van menselijke bouwvakkers uit te voeren, maar kunnen ze een hoger productieniveau bereiken. [youtube https://www.youtube.com/watch?v=bDRCWnsFnC4] De robots kunnen de Britse aannemers een helpende hand reiken. Op dit ogenblik is één derde van de Britse bouwvakkers immers minstens vijftig jaar oud. Dat betekent dat de sector de volgende tien jaar 620.000 arbeidskrachten zal verliezen. Tegelijkertijd wordt Groot-Brittannië geconfronteerd met een chronisch woningtekort, zodat gestart is met het uitwerken van een nieuwe wet, die lokale overheden zou verplichten nieuwe terreinen voor vastgoedontwikkeling vrij te maken. Er wordt wel benadrukt dat Sam weliswaar perfect in staat is metselwerken uit te voeren, maar nog wel supervisie nodig heeft van een menselijke bouwvakker, die onder meer ook de complexere constructies zou moeten begeleiden. In de Verenigde Staten is op dit ogenblik een team van zes exemplaren te huur tegen een prijs van 16.000 pond per maand. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20