Robot Daisy recycleert iPhones voor Apple

De smartphonemaker heeft een robot in het leven geroepen die oude iPhones uit elkaar haalt zodat de mineralen opnieuw kunnen gebruikt worden. Door de stijgende vraag naar elektronica ontstaat een tekort aan mineralen.

De robot is een onderdeel van Apples strategie om minder afhankelijk te worden van mijnen. Mijnbouwers zeggen al een tijd dat nieuwe mijnen moeten geopend worden om aan de stijgende vraag naar mineralen te voldoen door de populariteit van de elektrische wagen.

‘Dat wil niet zeggen dat we de mijnbouwers willen beconcurreren’, zegt duurzaamheidschef Lisa Jackson. ‘Mijnwerkers moeten geen schrik hebben.’

200 per uur

Daisy, die minder dan 20 meter lang is, staat in een Apple-fabriek in Texas en haalt iPhones uit elkaar zodat 14 mineralen, waaronder lithium, kunnen hergebruikt worden. De robot kan 200 iPhones per uur uit elkaar halen. Voorlopig is alleen de iPhone aan de beurt door zijn grote populariteit, klinkt het bij Apple.

Daisy kan 200 iPhones per uur uit elkaar halen. – Isopix

De techgigant gebruikt al gerecycleerd tin, kobalt en zeldzame grondstoffen. En vorige maand kocht het koolstofvrij aluminium van een joint venture tussen het mijnbedrijf Rio Tinto en de aluminiumproducent Alcoa.

Scepsis

Sommige experts zijn sceptisch over Daisy. Velen vinden dat Apple beter zou focussen op producten die kunnen hersteld worden in plaats van gerecycleerd. ‘Ze geloven dat ze alle mineralen kunnen terugkrijgen, maar dat is onmogelijk’, zegt Kyle Wiens, de CEO van iFixit, een bedrijf dat ijvert voor herstelbare elektronica.

De mijnindustrie is niet bezorgd. ‘Apple is groot genoeg om zoiets te doen, maar niet iedereen zal kunnen volgen’, klinkt het bij de lobbygroep International Council on Mining and Metals.

Apple overweegt om de technologie van Daisy te delen met andere bedrijven, waaronder producenten van elektrische auto’s.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20