Robinhood, de controversiële app waarmee Amerikaanse millennials de beurzen op stelten zetten

Van de koersgekte rond Tesla tot de vreemde kapriolen van het aandeel Hertz, de miljoenen gebruikers van de beleggers-app Robinhood hebben in de VS een steeds grotere invloed op de beurs. Maar sommige jonge beleggers kennen hun grenzen niet, met persoonlijke drama’s tot gevolg.

De gekte

  • Met bijna 40.000 waren ze, de gebruikers van de app Robinhood die het aandeel-Tesla kochten in amper vier uur en zo de beursgekte rond de e-automaker verder aanvuurden.
  • Het feest van maandag was evenwel van korte duur, want Tesla’s koers, dat op een bepaald moment op 16 procent winst stond, eindigde de dag 3 procent lager. Dat betekent dat de kans groot is dat sommige enthousiaste instappers al met forse virtuele verliezen opgezadeld zitten.
  • Het is niet de eerste keer dat Robinhoodtraders als groep van zich laten spreken. Ze zaten vorige maand ook achter de bizarre koerskapriolen van Hertz. De beurskoers schoot onverwacht als een pijl omhoog, terwijl de noodlijdende autoverhuurder enkele dagen eerder uitstel van betaling moest aanvragen.

De aantrekkingskracht

  • Robinhood, dat alleen voor Amerikaanse beleggers toegankelijk is, telt 13 miljoen gebruikers en won tijdens de coronacrisis fors aan populariteit. De gemiddelde leeftijd is 31 jaar en de helft van de gebruikers is een nieuwkomer in de beleggerswereld. Het platform is vooral populair bij millennials, de mensen die tussen 1980 en 2000 geboren zijn.
  • De grote lokker is Robinhoods belofte dat elke transactie gratis is, dus zonder commissiekosten. Het platform haalt zijn inkomsten uit geavanceerde diensten, waar wel voor betaald moet worden. Maar de beginnende klant heeft gratis toegang tot de handel in aandelen, trackers, opties en cryptomunten als bitcoin.
  • De app grijpt de aandacht van de smartphone-gebruiker via ‘gamification’. De schouderklopjes en felicitaties die de daytrader krijgt, doen bijvoorbeeld erg denken aan de beloningen in games wanneer de speler een nieuw niveau bereikt.

De gevaren

  • Volgens critici heeft het Robinhood-platform te veel weg van een online casino en onderschatten jonge en onervaren beleggers daardoor de gevaren van impulsieve online aandelenhandel.
  • Een tweede punt van kritiek: Robinhood cultiveert kuddegedrag, omdat het platform veel (geanonimiseerde) informatie geeft over wat andere beleggers doen. Uit de RobinTrack, het scorebord dat Robinhood online bijhoudt, blijkt bijvoorbeeld dat Tesla met 458.000 bezitters op plaats tien staan in de lijst van populairste aandelen. Wat overigens kan verrassen: de topdrie bestaat uit drie klassieke en oer-Amerikaanse bedrijven: Ford, General Electric en American Airlines.
  • Een recent drama dwingt Robinhood om zijn beleid te herbekijken. De 20-jarige Alex Kearns pleegde zelfmoord, omdat hij dat dacht dat zijn saldo op 730.000 dollar negatief stond na handel met opties. Maar volgens een familielid heeft hij wellicht zijn financiêle balans verkeerd begrepen.
  • Robinhood overweegt nu strengere toelatingsvoorwaarden voor de handel in geavanceerde beleggingen zoals opties, en gaat er online cursussen over organiseren.

Het bedrijf

  • Met de eigen financiën van RobinHood zit het snor. Het bedrijf kondigde gisteren aan 320 miljoen dollar extra op te halen bij verscheidene bestaande en nieuwe investeerders, bovenop de eerder aangekondigde 280 miljoen dollar. Dat komt dus neer op een verse oorlogskas van 600 miljoen dollar. Het bedrijf wordt nu gewaardeerd op 8,6 miljard dollar.
  • Onder meer technologielegende Marc Andreessen en Google Ventures behoren tot de aandeelhouders. Bekende vroege investeerders zijn zanger-acteur Jared Leto, acteur Ashton Kushner en de rappers Snoop Dogg en Nas.
  • De twee stichters, de dertigers Baiju Bhatt en Vlad Tenev, begonnen met Robinhood in 2013. Ze zijn beiden zonen van immigranten die naar de VS kwamen. Hoe groot hun belang is na de jongste kapitaalinjectie, is niet helemaal duidelijk. Volgens schattingen van het studiebureau EquityZen mogen ze zich sinds de lente van 2018 miljardair noemen. Ze hadden toen samen ongeveer een derde van het bedrijf in handen. In die periode had Robinhood nog geen 13 miljoen, maar ‘slechts’ 4 miljoen klanten.

Baiju Bhatt en Vlad Tenev, de stichters van Robinhood – foto Robinhood

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.