Deze chipmagnaat wil miljoenen uitgeven om een Taiwanees burgerleger op te richten

Robert Tsao, de oprichter van het Taiwanese chipbedrijf UMC, heeft zijn plannen bekendgemaakt om een burgerleger te financieren dat het eiland moet beschermen tegen een Chinese invasie. 

Het plan van Tsao moet de overheid helpen drie miljoen burgers op te leiden, in samenwerking met het leger. Ook moeten de strijdkrachten van Taiwan met zo’n 300.000 scherpschutters worden versterkt. Om dat doel te helpen verwezenlijken, wil de technologiemagnaat, die zijn voorzitterschap van UMC in 2006 opgaf, maar liefst 1 miljard Taiwanese dollar, omgerekend zo’n 33 miljoen euro, vrijmaken.

Dat is echter maar een derde van het totaalbedrag dat Tsao in augustus beloofde vrij te maken om de democratische eilandstaat te helpen zichzelf te verdedigen tegen buurland China. Het vasteland ziet Taiwan immers als een afvallige deelstaat, die het ooit terug wil integreren. De voorbije jaren is China steeds meer druk aan het zetten op Taiwan.

kogelvrije vest

“Gezien de staat van dienst van de Chinese Communistische Partij op het gebied van wreedheden tegen haar eigen volk en haar brutale overheersing van mensen zoals de Oeigoeren, die niet eens Chinezen zijn, hebben de dreigementen van de CCP (Communistische Partij van China, red.) onder het Taiwanese volk alleen maar een bittere haat tegen deze dreigende vijand aangewakkerd, en een gedeelde vastberadenheid om weerstand te bieden,” zei Tsao in een verklaring.

Opvallend: de chipmagnaat droeg tijdens die persconferentie een kogelvrije vest. Tsao liet toen ook weten zijn Singaporees paspoort op te geven en terug het Taiwanese burgerschap te omarmen. Hij gaf dat in 2011 immers op, omdat hij toen niet tevreden was over een reeks beperkingen die UMC verhinderden in China te investeren.

Die investeringszucht lijkt nu volledig verdwenen. In de plaats heeft Tsao een vernieuwde vaderlandslievende vurigheid gevonden voor de eilandstaat. “Ik ben terug in Taiwan en ik ga sterven in Taiwan. Ik zal niet toekijken hoe de CCP Taiwan in een ander Hongkong zal veranderen”, vertelde Tsao na de persconferentie aan journalisten in hoofdstad Taipei.

Chinese represailles

De vernieuwde passie van Tsao komt kort nadat China de grootste militaire oefeningen rond het eiland uitvoerde in de recente geschiedenis. De bellicose houding van de Volksrepubliek komt er nadat de Amerikaanse politica Nancy Pelosi de eilandstaat bezocht in augustus.

De Volksrepubliek voerde ook een reeks economische sancties in tegen Taiwan. Dat is mogelijk slecht nieuws voor het eiland, aangezien China paradoxaal genoeg zijn grootste handelspartner is. 42 procent van de Taiwanese export vloeide voor de nieuwste crisis naar de Volksrepubliek, terwijl het zo’n 22 procent van zijn geïmporteerde goederen uit het land haalt.

Hoewel China dus enorm veel druk zet op Taiwan, lijkt dat er voorlopig enkel toe te leiden dat de eilandstaat vastberadener wordt om zijn onafhankelijkheid te waarborgen. Zo’n 87 procent van de Taiwanese bevolking wil dat het land onafhankelijk wordt bestuurd, zonder invloed van Peking.

(ns) 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.