Geopolitiek strateeg Robert D. Kaplan waarschuwt dat stijgende goudprijs wijst op financiële onrust


Key takeaways

  • De stijging van de goudprijs kan een waarschuwing zijn voor wereldwijde financiële instabiliteit.
  • De toegenomen goudaankopen van centrale banken kunnen wijzen op voorbereidingen voor kapitaalvlucht of escalerende economische en politieke crises.
  • China’s aanzienlijke goudaccumulatie is een signaal van potentiële financiële instabiliteit, kapitaalvlucht en een verdieping van de crisis met de VS.

De stijging van de wereldwijde goudprijzen heeft bezorgdheid gewekt over mogelijke economische instabiliteit, en sommige experts zien het als een voorbode van financiële onrust. Geopolitiek strateeg Robert D. Kaplan, schrijver van “Wasteland: A World in Permanent Crisis” stelt dat de toegenomen goudaankopen van centrale banken kunnen duiden op voorbereidingen voor kapitaalvlucht of escalerende economische en politieke crises.

Kaplan trekt parallellen met de Weimar Republiek in Duitsland aan het begin van de 20e eeuw, gekenmerkt door hyperinflatie, politieke instabiliteit en een uiteindelijk ingestorte economie. Hij stelt dat globalisering de onderlinge verbondenheid heeft versterkt, wat betekent dat een crisis in de ene regio snel elders onrust kan veroorzaken. Deze onderlinge verbondenheid, gevoed door technologische vooruitgang, creëert een domino-effect waarbij economische of politieke omwentelingen wereldwijd kunnen doorwerken.

Mondiale machtsverschuivingen

Kaplan suggereert ook dat grote wereldmachten, waaronder de VS, China en Rusland, in verschillende mate achteruitgaan. Hij wijst op het potentieel voor aanzienlijke destabilisatie als er een militair conflict uitbreekt tussen de VS en China, met name over betwiste gebieden zoals Taiwan of de Zuid-Chinese Zee. Kaplan wijst verder op de invloed van Donald Trump als een “wereldhistorische figuur” wiens acties, al dan niet opzettelijk, vorm geven aan wereldwijde gebeurtenissen. Hij voorspelt dat een tweede termijn voor Trump waarschijnlijk tumultueus zou zijn, waardoor de bestaande wereldwijde instabiliteit mogelijk zou verergeren.

Wereldwijde instabiliteit

Kaplan benadrukt dat de aanzienlijke goudaccumulatie van China dient als een signaal van potentiële financiële instabiliteit, kapitaalvlucht en een verdieping van de crisis met de VS. Hij suggereert dat deze golf van goudaankopen een bredere marktstrategie weerspiegelt om geopolitieke risico’s te beperken. Bovendien voorziet hij de ineenstorting van het Iraanse regime binnen de komende vier jaar.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.