Equatoriaal Guinea wil een groter aandeel in de winsten die in het Afrikaanse land met de productie van aardgas worden gerealiseerd. Op dit ogenblik ontvangt de lokale regering 12,5 procent royalties op de lng-productie die Royal Dutch Shell in het land heeft, maar wil dat aandeel tot 50 procent opvoeren. Een dergelijke operatie zal de inkomsten van het Afrikaanse land en zijn president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo alleen nog maar doen toenemen.
Equatoriaal Guinea is op dit ogenblik per hoofd van de bevolking al het rijkste land van Afrika en staat met een bruto binnenlands product van 14,31 miljard dollar ook wereldwijd op een 38ste plaats. Daarmee laat het land onder meer Chili, Brazilië en Polen achter zich.
Bosontginning
Kleine staten zoals Monaco of Qatar staan wereldwijd voor hun rijkdom bekend. Veel minder is echter geweten dat ook Equatoriaal Guinea, een Spaanssprekende natie van minder dan 800.000 inwoners, op een gigantische rijkdom kan terugvallen.
Het land is voor bijna 60 procent bedekt door bomen en de bosontginning was dan ook lange tijd de belangrijkste economische activiteit. Dat veranderde echter met de vondst van petroleum in het midden van de jaren negentig van de voorbije eeuw. Bosbouw vertegenwoordigt nog amper 5 procent van de totale inkomsten van het land.
Inmiddels is Equatoriaal Guinea de derde grootste petroleumproducent van Afrika geworden. “Daarvoor wordt intensief samengewerkt met het Amerikaanse concern ExxonMobil,” aldus de nieuwssite Ozy. “Niemand weet echter hoeveel het land met zijn petroleumactiviteiten wint. President Teodoro Nguema weigert immers om informatie over zijn inkomsten te verstrekken.
Wel is bekend dat hij eigenaar is van een reeks villa’s aan onder meer de Franse Rivièra en Kaapstad. Zijn zoon Teodorin Nguema Obiang Mangue, rapper en playboy, is vice-president van het land. Teodorin is meer bekend voor zijn party-activiteiten dan voor politiek.”
Opvolging
“Teodorin besteedde een jaar aan de Pepperdine University, waar hij meer dan 50.000 dollar uitgaf aan hotelfacturen en restaurantrekening, om uiteindelijk de opleiding al snel af te breken,” aldus nog Ozy. “Hij bezit een villa van 30 miljoen dollar aan het strand van Malibu en een ander verblijf in Bel Air. Ook is Teodorin eigenaar van het muzieklabel TNO Entertainment.”
De Verenigde Staten beschouwen Equatoriaal Guinea nog steeds als een bondgenoot. “Daarin zal petroleum ongetwijfeld een grote rol hebben,” zegt Tutu Alicante, hoofd van de mensenrechtenorganisatie EG Justice. “Vooral grote Amerikaanse bedrijven zijn immers in de oliesector van het land actief.”
Er zouden volgens Ozy echter aanzienlijke problemen kunnen rijzen wanneer Teodorin onvermijdelijk de troon van zijn vader zal overnemen. “Hij is mogelijk niet vergeten dat de Verenigde Staten hem juridisch en financieel zwaar hebben aangepakt.” aldus het magazine.
Teodorin werd door het Amerikaanse ministerie van justitie immers beticht van allerlei frauduleuze transacties. Hij kreeg een boete opgelegd van 60 miljoen dollar. Uiteindelijk zou de man, die ook een vloot exclusieve sportwagens en een zakenjet in eigendom heeft, een schikking treffen voor 30 miljoen dollar en een beslag op zijn villa’s.