Daar is het rijbewijs met punten weer: komt het er dit keer wel?

Daar is het rijbewijs met punten weer: komt het er dit keer wel?
Bart De Wever (N-VA) en politiecontrole in Charleroi – Getty Images

De lastige dossiers over de begroting en fiscaliteit laat formateur Bart De Wever (N-VA) even liggen tot na de week vakantie. Maar dat wil niet zeggen dat er niet verder gewerkt wordt. Woensdag ligt onder andere het rijbewijs met punten op tafel.

In het nieuws: De centrale werkgroep vergadert woensdag over minder gevoelige thema’s zoals bestuurszaken, buitenlandse zaken en mobiliteit. Bij dat laatste hoort ook het rijbewijs met punten.

  • In de onderhandelingsnota over mobiliteit duikt het rijbewijs met punten weer op. Jean-Luc Dehaene (cd&v) wilde het als minister van Mobiliteit al in 1990 invoeren. Zijn voorstel werd ook goedgekeurd, maar er werd niets mee gedaan. De Wever onderneemt dus nu een nieuwe poging.
  • Bij een rijbewijs met punten krijgt iedere bestuurder een vooraf bepaald aantal punten toegekend. Als je een verkeersovertreding begaat, dan volgt er niet alleen een boete maar raak je ook een aantal punten kwijt. Wie op nul komt te staan, zal zijn rijbewijs kwijt zijn.
    • In 22 van de 28 EU-lidstaten werd een rijbewijs met punten al ingevoerd. Het zou ervoor zorgen dat bestuurders defensiever gaan rijden en zich meer aan de snelheidsbeperkingen houden. Het VIAS, het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid, kwam in 2015 al met een studie waarin het pleitte om een dergelijke methode in te voeren, mits extra onderzoek. “Een rijbewijs met punten werkt vooral in op de attitudes en het gedrag van bestuurders. Net op dit gebied scoren wij in ons land lager dan in onze buurlanden”, luidde een van de conclusies.

De vraag: Waarom is zo’n rijbewijs met punten dan nog niet ingevoerd?

  • Op dit moment zijn alle Vlaamse onderhandelende partijen (Vooruit, cd&v en N-VA) voorstander van het idee. Binnen de Vivaldi-regering is er al geprobeerd om het in te voeren, maar het rijbewijs met punten botste op een njet van de PS en de MR. Die laatste partij is er nu nog altijd tegen. En Les Engagés lijkt er ook niet voor gewonnen.
  • Dat heeft te maken met Frankrijk: de Waalse partijen kijken naar de weerstand tegen het systeem daar. MR haalt aan dat het professionelen die veel op de baan zijn zou benadelen. Ook denkt de partij dat er dan juist meer mensen zonder rijbewijs zullen rondrijden.
  • Volgens De Standaard zal het voorstel van De Wever nog altijd op weerstand botsen van de twee Franstalige partijen. De werkgroep Mobiliteit heeft nog maar een keer samengezeten, dus veel overleg over het thema is er dus nog niet geweest.

Punten verliezen of erbij krijgen?

Om te volgen: Komt het rijbewijs met punten er misschien met de hulp van Vlaanderen?

  • Ondanks het protest staat het voorstel wel in de nota van De Wever, citeert Het Nieuwsblad: “We voeren een slim en overwogen rijbewijs met punten in. Wie te veel punten ‘verzamelt’, raakt zijn rijbewijs tijdelijk kwijt”.
    • Opmerkelijk daarbij is dat het dus de omgekeerde redenering is van wat het VIAS voorstelt. In het systeem van De Wever krijg je punten erbij in plaats van dat ze eraf getrokken worden. “Een puntensysteem waarbij bestuurders punten verliezen zou volgens psychologische theorieën beter werken dan een systeem waarbij punten worden opgeteld, aangezien mensen niet graag iets dat ze hebben verliezen”, schreef het VIAS in de studie uit 2015.
  • De Wever kan alvast op steun rekenen van de toekomstige Vlaamse regering, want ook daar zou een rijbewijs met punten in de onderhandelingsteksten circuleren, weet Het Nieuwsblad. Er zou vanuit Vlaanderen “de intentie zijn om mee te werken aan de invoering ervan”, zo citeert de krant een bron.

Veiligheidspoortjes

En verder: Daarnaast gooit De Wever nog een paar andere voorstellen rond mobiliteit op tafel.

  • Zo zou hij ook aanpassingen willen aan het boetesysteem bij verkeersovertredingen. Er zou eerst een waarschuwing komen bij een lichte overtreding in plaats van direct een boete. Dat voorstel zou dan weer moeilijk liggen bij de Vlaamse partijen.
  • Een typisch communautair punt staat ook in de nota: De Wever wil een decentralisering van het spoorverkeer, zoals dat nu ook al het geval is bij de bussen en trams. De twee zouden zo beter op elkaar aansluiten, is de redenering.
  • Ook wil De Wever veiligheidspoortjes installeren op de grote treinstations tussen de belangrijke verbindingen. Dat zou de veiligheid ten goede komen. Cd&v nam dat punt al op in zijn verkiezingsprogramma als idee om kleine criminaliteit tegen te houden. De NMBS heeft dat idee altijd lauw onthaald, omdat de maatschappij twijfelt over de effectiviteit van de maatregel in vergelijking met de dure kostprijs.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.