De Europese beurzen hebben sinds het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) een herstelbeweging ingezet. Nochtans heeft de toezichthouder vorige week de grootste renteverhoging ooit aangekondigd.
Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, heeft vorige week een renteverhoging met 75 basispunten aangekondigd. Dat is de grootste stijging sinds de oprichting van de toezichthouder in 1998. Zo’n forse renteverhoging doet de beleggers meestal naar de uitgang vluchten, maar nu is net het omgekeerde aan de gang. Sinds de Europese rentevergadering hebben de beurzen een herstelbeweging ingezet.
Herstelbeweging Europese beurzen
De Bel20 sloot de eerste handelsdag van deze week zo’n 3 procent hoger af in vergelijking met de start van de handelsdag op donderdag. De Eurostoxx50 won gedurende diezelfde tijdspanne 3,75 procent.
Het is niet meteen duidelijk waarom de Europese beurzen hoger schieten na de opvallende renteverhoging van de ECB. Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING, zei vrijdag in een reactie tegenover De Tijd al dat hij niet meteen een aanleiding ziet voor de herstelbeweging. “Er is veel slecht nieuws de jongste tijd en mogelijk denken beleggers dat al veel in de koersen verwerkt zit”, klonk het. Hij voegde eraan toe dat hij zelfs verrast was door de agressieve toon van de ECB.
Beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx merkt dan weer op dat het beurssentiment onder meer lijkt te profiteren van de sterk dalende olie- en gasprijzen.
Soortgelijk tafereel als in de Verenigde Staten
Het is overigens niet de eerste keer dat de aandelenmarkten verrast reageren op een rentebesluit. Ook wanneer de Federal Reserve in juli voor de tweede keer op rij de rente optrok met 75 basispunten was het optimisme troef bij de beleggers. Ze gaven toen een vervolg aan een herstelbeweging die in juni al was ingezet. Daar kwam in augustus, na de speech van Fed-voorzitter Jerome Powell tijdens de Jackson Hole-conferentie, abrupt een einde aan.
De Federal Reserve gaf na die toespraak aan tevreden te zijn dat de beurzen een duik namen. “Ik was eigenlijk blij om te zien hoe de toespraak van voorzitter Powell in Jackson hole werd ontvangen”, zei Neel Kashkari, voorzitter van de Federal Reserve Bank in Minneapolis. “Ik was zeker niet opgetogen toen ik de aandelenmarkt zag opveren na onze laatste vergadering in juli.”
“We zijn binnen de Federal Reserve allemaal vastberaden om de inflatie naar beneden te krijgen. En ik denk dat de markten dat verkeerd begrepen hebben”, klonk het nog. “Nu lijken ze dus te begrijpen dat we ons engagement om de inflatie weer richting 2 procent te krijgen ernstig nemen.”
Het is nog maar de vraag of we iets soortgelijks in Europa zullen zien. Onderschatten de beleggers wat een renteverhoging met 75 basispunten teweeg kan brengen? Zo dreigt de Europese economie in een recessie terecht te komen. Of zijn ze ervan overtuigd dat het recessiegevaar geweken kan worden nu de energieprijzen dalen? Het gevaar bestaat dat de energieprijzen opnieuw fors kunnen stijgen. Het blijft immers koffiedik kijken wat de winter brengen zal en wat de Russische autocraat Vladimir Poetin nog allemaal van plan is.
(lb)