Renteloze energielening tot 15.000 euro voor wie een beroep doet op het uitsluitend nachttarief

Het uitsluitend nachttarief is geen lang leven meer beschoren. Het voordelige tarief wordt tussen nu en 2028 gefaseerd afgebouwd. Om de mensen te compenseren voor dat verlies heeft de Vlaamse regering verschillende steunmaatregelen uitgewerkt. Een renteloze energielening tot 15.000 is daar nu bijgekomen.

Wie nog gebruikmaakt van het uitsluitend nachttarief om zijn woning of sanitair water te verwarmen, kan voortaan aankloppen bij het Energiehuis om een renteloze energielening af te sluiten tot 15.000 euro. Dat is een maatregel om de geleidelijke afschaffing van het exclusief nachttarief te compenseren. Dat tarief was lange tijd een must voor verbruikers met een elektrische accumulatieverwarming. Het toestel warmt het sanitair water ‘s nachts op, om het overdag te verbruiken. Die exclusieve nachtmeter is wel combineerbaar met een meter voor een enkelvoudig of een tweevoudig uurtarief.

Hoger energiefactuur

Het nachttarief werd destijds in het leven geroepen om een deel van de vraag naar energie van de particulieren naar de nacht te laten verschuiven. Wie dat deed, kon genieten van gunstige voorwaarden. Maar met de geleidelijke afschaffing van het nachttarief komt daar nu dus een einde aan. Vanaf volgend jaar wordt er al geen onderscheid gemaakt tussen het gewone dag- en nachttarief.

Het wegvallen van het exclusieve nachttarief kan een serieuze streep zijn door de rekening zijn voor veel Vlaamse gezinnen. Uit simulatie met de tool van de Vreg blijkt dat de nettarieven met 30 tot meer dan 50 procent kunnen stijgen.

Premies

Om het verlies van het nachttarief ietwat te compenseren heeft Zuhal Demir, Vlaams minister van Energie, verschillende steunmaatregelen aangekondigd. De jongste daarvan is dus de renteloze energielening. Die maatregel komt bovenop de verhoogde energiepremies voor woningen en appartementen met uitsluitend nachttarief.

De premies voor de isolatie van daken, vloeren en muren en de premie voor de plaatsing van hoogrendementsglas zijn met 50 procent verhoogd. De premies voor warmtepompen en warmtepompboilers stegen met 20 procent. (mah)

Meer