Rellen in centrum Brussel na België-Marokko

Meteen na de WK-match België-Marokko, door de Rode Duivels pijnlijk met 0-2 verloren, kwam het tot ongeregeldheden in het centrum van Brussel.

In het nieuws: Wat velen vooraf vreesden, kwam uit. De match België-Marokko werd door relschoppers aangegrepen om in Brussel-centrum de confrontatie met de politie op te zoeken.

De details:

  • De Marokkaanse gemeenschap in Brussel vierde de overwinning van hun team op het WK met toeterende auto’s en vuurwerk.
  • Maar rond het Beursgebouw, de traditionele plek in Brussel om een voetbaloverwinning te vieren, en later ook in de straten richting het Zuidstation, ontaardden de festiviteiten snel en kwam het tot confrontaties met de ordediensten.
  • Aangezien sommige relschoppers een bivakmuts droegen, gaat het mogelijk om herriemakers die vooraf al de bedoeling hadden om keet te schoppen, wat ook de einduitslag van de match zou zijn.
  • Maar op foto’s en videobeelden zijn ook ongemaskerde jongeren, vaak met Marokkaanse vlag op de rug, te zien.
  • In elk geval werd straatmeubilair vernield, een auto en een container in brand gestoken en met projectielen naar agenten gegooid.
  • Opmerkelijk is ook dat de relschoppers meerdere deelsteps op een hoopje gooiden en in brand staken.
  • De politie – een honderdtal agenten in gespecialiseerde uitrusting – kwam tussen met traangas en vroeg de bevolking via sociale media om de omgeving van het Zuidstation te vermijden. Ook beval ze de vervoersmaatschappij MIVB om verscheidene bus- en tramlijnen in de hele stad te sluiten.
https://twitter.com/ach1090/status/1596879921129086976

De politieke reacties:

  • Brussels burgemeester Philippe Close (PS) raadde zondagnamiddag af om naar het centrum af te zakken. Net als zijn partijgenoot Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Gewest, veroordeelt hij de incidenten.
  • Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) belooft dat de politiediensten er alles aan zal doen om de relschoppers te identificeren.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.