Regering zet strijd voor hogere spaarrentes voort: wat ligt er allemaal op tafel?

Regering zet strijd voor hogere spaarrentes voort: wat ligt er allemaal op tafel?
Alexia Bertrand, Vincent Van Peteghem & Melissa Depraetere – Getty Images

De Nationale Bank van België (NBB) heeft opnieuw een negatief advies gegeven over twee (aangepaste) wetsvoorstellen om de minimale spaarrente op te trekken. Toch blijft de regering vastbesloten om iets te doen aan de lage spaartarieven in ons land.

Waarom is dit belangrijk?

Nagenoeg alle banken hebben de spaarrentes opgetrokken, of hebben aangegeven dat ze dat binnenkort zullen doen. Toch blijft de regering de strijd voor hogere spaartarieven voortzetten. Volgens de regeringspartijen kunnen de financiële instellingen nog meer inspanningen doen om de spaartarieven een extra boost te geven. Ze verwijzen daarbij naar de vergoeding die de banken krijgen op het kapitaal dat ze stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Ze ontvangen momenteel een depositorente van 3,5 procent.

In het nieuws: Nadat zowel de NBB als de ECB negatief advies heeft gegeven over twee Belgische wetsvoorstellen om de wettelijke minimumrente te verhogen, hebben de regeringspartijen Groen en Vooruit die voorstellen aangepast. Maar de twee aangepaste voorstellen botsten wederom op een “njet” van de NBB. Dat meldt De Tijd.

  • Groen stelde voor om een zogenaamde beschermde rente in te voeren voor de eerste 10.000 euro van elke Belgische spaarder, gebaseerd op de stand van de tienjaarsrente. 
    • Volgens de monetaire instelling is een koppeling van de minimumrente aan de tienjaarsrente geen goed idee vanwege het risico op een doom loop, een zelfversterkende neerwaartse spiraal in geval van crisis.
  • Vooruit wou niet afwijken van een koppeling van de minimumrente aan de ECB-rente. Volgens het aangepaste voorstel zou die enkel gelden voor de eerste 25.000 euro, 50.000 euro of 100.000 euro aan spaargeld per klant.
    • De NBB merkt op dat de risico’s voor de financiële stabiliteit van de banken door die limieten beperkter is dan bij het oorspronkelijke voorstel. Maar volgens de toezichthouder houdt het wetsvoorstel alsnog risico’s in omdat misbruik moeilijk te controleren is. Zo kunnen de spaarders meerdere spaarrekeningen openen om onder de voorgestelde plafonds te blijven.

Strijd voor hogere spaarrentes

Vooruitblik: Hoe dan ook zijn de regeringspartijen vastberaden om de strijd voor hogere spaarrentes voort te zetten.

  • Vooruit lanceert een pakket voorstellen om de mobiliteit tussen banken te verhogen en de spaarders te helpen. Om te beginnen willen de socialisten dat de banken de voordeligste spaarformule aanbieden aan hun klanten. Voorts eisen ze dat de financiële instellingen transparantie bieden over de manier waarop ze de rente op de termijnrekeningen berekenen.
    • Vooruit is ook vragende partij om de bundelverkoop van woonleningen en nevenproducten in de tijd te beperken, de maximale aktekosten voor de verwerving van een onroerend goed te halveren, en banken te verplichten een pandwissel toe te staan als aan bepaalde voorwaarden is voldaan.
  • Er zijn enkele gelijkenissen met het protocol dat Alexia Bertrand (Open VLD), staatssecretaris voor Consumentenbescherming, wil afsluiten met de banken. Daarin staat dat de banken de klanten op de hoogte moeten brengen van de meest lucratieve formules in hun gamma.
    • De staatssecretaris wil ook dat de banken elke 3 maanden ofwel via een afschrift, ofwel via een bericht in de applicatie meedelen – in percentage en in euro’s – hoeveel basisrente en hoeveel getrouwheidspremie de spaarders verworven hebben.
    • Daarnaast staat in het voorgestelde protocol dat de banken op de rekeningafschriften moeten verwijzen naar de spaarvergelijkingstool van de financiële toezichthouder FSMA en naar de gratis bankoverstapdienst Bankswitching
  • Tot slot mogen we ook de uitgifte van de eenjarige staatsbon niet vergeten. Die staat normaal gepland voor september. Het nettorendement zal schommelen rond  2,71 procent, indien de roerende voorheffing uitzonderlijk wordt verlaagd van 30 naar 15 procent.
    • “Wat extra concurrentie op de markt is noodzakelijk. Concurrentie die ervoor zorgt dat mensen makkelijker van de ene bank naar de andere bank overstappen, maar ook concurrentie in het product zelf”, zei minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) onlangs in een gesprek met onze site.

Banken verhogen spaarrentes

Zoom out: De druk die de regering uitoefent op de banken heeft hoe dan ook een effect. Veel van hen, waaronder de vier mastodonten, hebben de spaarrentes opgetrokken, of zullen dat binnenkort doen.

  • Belfius heeft begin juli al de spaarrentes opgetrokken.
  • KBC, BNP Paribas Fortis en ING volgen op 1 augustus. Voornamelijk de renteverhogingen van de grootbank met Nederlandse roots springen in het oog. De rente op het spaarboekje Tempo Sparen stijgt binnenkort tot 2,25 procent. Het is de eerste spaarrekening van een grootbank waarvan de rente de kaap van 2 procent rondt.
    • Kanttekening: Via Tempo Sparen kan je maximaal 500 euro per maand opzijzetten.
    • Door de renteverhoging van ING zal ons land vanaf augustus tien spaarboekjes tellen die minstens 2 procent in het laatje brengen.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.