Regering-Johnson onder vuur wegens mogelijke corruptieschandalen

Opnieuw stelt een mogelijk schandaal de Britse regering in een slecht daglicht. Eerst werd parlementslid voor de Conservative Party Owen Paterson voor 30 dagen uit zijn ambt geschorst. De regering weigerde zijn schorsing te aanvaarden. Daarnaast raakte ook bekend dat de Conservatieve partij geld ontving, in ruil voor parlementszetels.

Het is niet de eerste keer dat de Conservative Party verstrengeld raken in een corruptieschandaal. Ook voor de huidige Britse regering zijn schandalen precies deel van het beleid geworden.

Lobbywerk

De bal ging aan het rollen toen bekend raakte dat MP (Member of Parliament) Owen Paterson jaarlijks 100.000 pond bijverdiende voor lobbywerk voor twee grote bedrijven. Één van hen, Randox, kon op die manier een overheidscontract binnenhalen voor Covid-testen. Het bedrag op die factuur? 133 miljoen pond.

Op zich is het voor parlementsleden niet verboden om na de uren nog wat bij te klussen. Een Britse parlementariër mag jaarlijks tot 82.000 pond bijverdienen, op voorwaarde dat dit wordt aangegeven en elke schijn van lobbywerk uitblijft. Aan beide zaken voldeed het bijklussen van Paterson niet, dus werd besloten hem voor 30 dagen te schorsen als parlementslid.

Dat was althans toch de bedoeling: in de stemming daarover in het House of Commons, vergelijkbaar met onze Kamer van Volksvertegenwoordigers. Bij die stemming bleek echter dat plots alle Conservative-leden tegen de schorsing stemden, tegen alle verwachtingen én soortgelijke stemmingen in het verleden in. Toen bleek dat het de regering zelf (met de Conservatieven als enige partij) de stemming tegenhielden. Paterson bleef tot nader order nog in zijn zetel zitten.

De inmenging van de regering hierin leidde tot een mediastorm en een politieke crisis. Kranten, parlementsleden en oppositieleiders riepen om het luidst hoe corrupt de regering wel niet was. De volgende dat besliste de Conservative Party, waarschijnlijk om hun vel te redden bij de media en de bevolking, om haar kar te draaien: Paterson moest ontslag nemen.

Postjes cadeau

Zondag werd het debat over corrupte politici nieuw leven ingeblazen. The Sunday Times berichtte dat de laatste 20 jaar, 15 van de 16 penningmeesters van de Conservative Party in totaal meer dan drie miljoen pond doneerden aan de partij. Hierna belandden ze allemaal, toevallig, op een zetel in het parlement. De enige reactie hierop komt vanuit de regering, die het schandaal ontkent.

Uiteraard bleven beide zaken niet onopgemerkt voor de oppositiepartijen in het VK. In de zaak rond Owen Paterson richtte de kritiek zich vooral tegen de inmenging van de regering. Ook Boris Johnson werd als heks op de brandstapel gezet, nadat hij afwezig was bij het spoeddebat over ethiek in de politiek, dat volgde op het schandaal. De premier was op ziekenhuisbezoek, zo’n 400 kilometer ver van het debat. De oppositie reageerde als een stier op een rode lap.

Hevige reacties

“Lafaard!”, viel te horen bij Labour Party-leider Keir Starmer. “De premier loopt bang weg!”. Ook Wendy Chamberlain, parlementslid voor de Liberale Democraten, rekende de premier af op zijn afwezigheid: “De acties van de regering vorige week hebben de reputatie van dit Huis beschadigd. Dit is bijna het gedrag dat we zien in de Doema in Moskou of het National People’s Congress in Peking (de parlementshuizen in respectievelijk Rusland en China, nvdr).”

Ook over het postjes-schandaal binnen de conservatieve partij raakt de oppositie niet uitgepraat. Labour Party- parlementslid Angela Rayner postte de afgelopen dagen tientallen tweets over de verschillende vermeende corruptieschandalen binnen de regering.

Renovaties

Het is niet de eerste keer dat de regering-Johnson in opspraak komt tijdens de lopende ambtsperiode. Tijdens de coronapandemie tekende ze contracten voor medische apparatuur en diensten, ter waarde van tientallen miljoenen ponden; allemaal zonder al te veel controle. Ook mocht minister voor Binnenlandse Zaken Priti Patel aanblijven, nadat bekend raakte dat ze personeel pestte.

Premier Johnson gaat niet vrijuit, en niet enkel wegens zijn nalatigheid tegenover bovenstaande zaken. Zelf krijgt hij kritiek voor zijn dure reisjes naar Mustique (een eiland in de Caraïben) en Spanje, en voert de Britse anti-corruptiewaakhond een onderzoek naar wie de renovaties van zijn appartement in Downing Street No 10 financierde.

(bzg)

Meer