Regering-De Wever schrapt belastingvoordeel voor tweede verblijf ook voor lopende leningen

In het regeerakkoord staat dat de fiscale intrestaftrek voor wie een lening afsluit om de aankoop van een tweede woning te financieren op de schop gaat. Jan Jambon (N-VA), minister van Financiën, bevestigt dat dat fiscaal voordeel ook verdwijnt voor de lopende leningen. Er is dus geen sprake van een uitdoofscenario.

Context: We meldden eerder deze week al dat de Regering-De Wever de fiscale intrestaftrek voor wie leent voor een tweede woning schrapt.

  • Alleen was het niet duidelijk of de bovenstaande wijziging ook geldt voor wie al een hypothecair krediet heeft afgesloten. In het regeerakkoord spreken de regeringspartijen zowel over een uitdoving als een schrapping.
    • Een uitdoving zou betekenen dat het belastingvoordeel er niet meer is voor nieuwe leningen, maar dat wie al eerder leende het voordeel zou behouden. Een schrapping daarentegen zou ook gevolgen hebben voor lopende leningen: niemand zou het belastingvoordeel kunnen claimen.
  • Jambon heeft in het parlement meer duiding gegeven.
    • Vincent Van Quickenborne, die voor Open VLD in de oppositie zit, vroeg tijdens het debat over het regeerakkoord meer uitleg over de afschaffing van het fiscaal voordeel. “De federale intrestaftrek voor de aankoop van een tweede, derde of vierde woning wordt inderdaad afgeschaft. Dat is allerminst een leuke maatregel. U kunt daartegen fulmineren, maar de vreselijke begroting die ons is achtergelaten door de Vivaldi-regering zullen wij op de een of andere manier moeten saneren”, luidde het antwoord van Jambon. Een woordvoerder van de minister bevestigt die uitspraak aan De Tijd.
  • Een retroactieve afschaffing ligt juridisch en praktisch wel heel moeilijk. “Een retroactieve maatregel ten nadele van een belastingplichtige heb ik de voorbije 30 jaar nog niet gezien”, zei Jef Wellens, fiscalist bij Wolters Kluwer, gisteren tegenover de financiële nieuwssite. “Daarbij komt dat bij een retroactieve afschaffing de kans heel groot is dat het Grondwettelijk Hof die maatregel vernietigt.”