Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 23 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Regering De Croo heropent debat rond statiegeld voor plastic en blik

Logo Business AM
Politiek

01/10/2020 | Emmanuel Vanbrussel | 3 min leestijd

Een machine voor statiegeld in Duitsland - Isopix

Moet Vlaanderen statiegeld op kleine plastic flesjes en drankblikjes invoeren, zoals Nederland dat van plan is? Het federale regeerakkoord doet uitschijnen dat de regering-De Croo daar bij de deelstaten op zal aandringen. Al kan de passage ook anders gelezen worden.

Bij statiegeld wordt een meerprijs van bijvoorbeeld 15 of 25 cent per fles aangerekend, die de klant later weer kan recupereren mits het inleveren van de flessen bij een inzamelpunt.

Groen pleit er langer voor dat Vlaanderen statiegeld invoert op kleine plastic flesjes en drankblikjes, en drong erop aan het principe ook in het federale regeerakkoord op te nemen. Al kan je met de gekozen formulering, die onderhandelingen tussen de Vivaldi-partijen verraadt, wel meerdere kanten op.

‘In overleg met de deelstaten en de betrokken sector wordt onderzocht of het incorporeren van een statiegeldregeling in de verpakkingsheffing wenselijk is’, staat er letterlijk.

De milieubewegingen hinken op twee gedachten. Het is positief dat er aandacht voor is, zeggen ze in een gezamenlijke mededeling. ‘Het akkoord stelt echter geen doelstellingen of precieze maatregelen voor, dus er is nog werk voor de boeg om de voornemens concreet te maken’, voegen ze er meteen aan toe.

Volgens Groen kan statiegeld het volume blikjes en flesjes in het zwerfafval doen verminderen met 70 tot 90 procent.

Blauwe zak

‘Het is zinvoller om de bestaande, efficiënte inzamelsystemen verder te optimaliseren’, is het standpunt van voedingsfederatie Fevia, een belangrijke vertegenwoordiger van ‘de betrokken sector’.

‘Dankzij de blauwe zak is ons land al jaren een voorloper op het vlak van inzameling en recyclage van huishoudelijke drankverpakkingen. Dat succesvolle systeem willen we uiteraard niet op de helling zetten door een parallel inzamelingssysteem in te voeren.’

Er is ook het economische plaatje, zegt de voedingsindustrie. Het kan niet de bedoeling zijn dat de Belgische consumenten massaal flesjes en blikjes pakweg in een Auchan-hypermarkt in Noord-Frankrijk gaan inslaan. ‘Statiegeld in ons land dreigt producten nog duurder te maken en de bestaande problematiek van grensaankopen te versnellen, waardoor de Belgische economie nog meer inkomsten zou mislopen.’

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks