Referendum bracht vastgoedmarkt in Barcelona tot stilstand

De politieke onrust in Catalonië heeft ook gevolgen gehad voor de vastgoedmarkt van Barcelona. Het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid heeft immers de interesse in de immobiliënsector van de stad gevoelig doen bekoelen. Gefortuneerde buitenlandse investeerders gaan door de onrust immers vaker op zoek naar alternatieven op andere locaties.

“Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar lagen de vastgoedprijzen in Barcelona 18 procent hoger dan tijdens dezelfde periode het jaar voordien,” meldt de Britse zakenkrant Financial Times. “Over een periode van drie jaar kon zelfs een stijging met 39 procent worden gemeld.”

“Daarmee scoorde Barcelona duidelijk beter dan de andere Spaanse steden. In Madrid konden voor dezelfde parameters cijfers van respectievelijk 9 procent en 17 procent worden geregistreerd. Over heel Spanje was er op één jaar sprake van een groei met 4 procent, maar over een periode van drie jaar moest een daling met 1 procent worden gemeld.”

Alternatieven zoals Madrid, Valencia of buurland Portugal

Het referendum rond een Catalaanse onafhankelijkheid begin oktober heeft de vastgoedmarkt in Barcelona echter bruusk tot stilstand doen komen. Door het referendum en de politieke onzekerheid die werd gecreëerd, zagen notarissen en vastgoedkantoren het transactievolume met 50 procent terugvallen. In het vierde kwartaal vorig jaar kon weliswaar nog een groei met 3,4 procent tegenover de dezelfde periode het jaar voordien worden gemeld, maar de drie maanden voordien was nog een stijging met 10,4 procent opgetekend. De prijzen vielen tijdens het vierde kwartaal met gemiddeld 1,2 procent terug.

De grootste daling werd opgetekend in de duurste wijken van de stad. “In Eixample, een exclusieve wijk in het stadscentrum, moest een terugval van 4,5 procent worden gemeld,” aldus Jesus Encinar, topman van vastgoedgroep Idealista. “Eixample trekt vooral geïnteresseerden met bredere keuzemogelijkheden aan. Deze groep is veel gevoeliger voor politieke ontwikkelingen.”

“Een groot deel van die potentiële kopers verschoof zijn aandacht naar andere steden in Spanje – vooral Madrid en Valencia – of buurland Portugal.” Vooral buitenlandse kopers hadden volgens Encinar de voorbije jaren een toenemende interesse in Eixample laten optekenen. Sinds februari dit jaar zou wel opnieuw enige heropleving van de interesse kunnen worden vastgesteld.

Vooruitzichten op de vastgoedmarkt

De gevoeligheid van de buitenlandse kopers voor de onzekere Catalaanse politieke situatie biedt volgens Encinar op middellange termijn minder goede vooruitzichten voor de vastgoedmarkt van Barcelona. “Buitenlandse investeerders eisen een toenemend deel van de markt op,” zegt hij. “Jarenlang oplopende prijzen hebben ervoor gezorgd dat het grootste gedeelte van het vastgoed voor de lokale bevolking onbetaalbaar is geworden.”

“Gevreesd moet worden dat buitenlandse kopers zich zouden kunnen terugtrekken wanneer de Catalaanse kwestie opnieuw de kop opsteekt,” waarschuwt Encinar nog. “De problemen hebben er eerder al voor gezorgd dat veel grote bedrijven hun hoofdkwartier uit Barcelona hebben weggehaald. Tijdens de maand december viel het aantal zakenreizigers in de Catalaanse hoofdstad met meer dan 33 procent terug.”

Barcelona kan op de Europese vastgoedmarkt wel met aantrekkelijke prijzen promotie voeren. Eind vorig jaar moest bij de aankoop in de hogere prijsklasse in Barcelona rekening worden gehouden met een bedrag tussen 6.000 euro en 7.500 euro per vierkante meter. Dat is bijna vijf keer minder dan Londen en bijna drie keer goedkoper van Parijs. Barcelona is zelfs goedkoper dan Berlijn, waar gerekend moet worden met een aankoopbudget tussen 10.000 euro en 12.000 euro per vierkante meter.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.