Britse minister van Financiën, Rachel Reeves, hoopt akkoord te maken bij Trump in VS

Britse minister van Financiën, Rachel Reeves, hoopt akkoord te maken bij Trump in VS
(Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

Key takeaways

  • De Britse minister van Financiën wil een handelsovereenkomst met de Verenigde Staten sluiten die de tarieven op Brits staal, auto’s en aluminium verlaagt.
  • Het besluit van president Trump over mogelijke tarieven op farmaceutische producten blijft onzeker en kan van invloed zijn op de overeenkomst.
  • Er zou opnieuw onderhandeld moeten worden over de handelsovereenkomst als Trump heffingen op de invoer van farmaceutische producten oplegt.

Rachel Reeves, minister van Financiën van het Verenigd Koninkrijk, reisde naar Washington in de hoop een handelsovereenkomst met de Verenigde Staten te sluiten. De tekst van de overeenkomst is al klaar, maar deze blijft afhankelijk van de beslissing van president Trump over mogelijke tarieven op farmaceutische producten. Reeves wil de regering-Trump ervan overtuigen om de tarieven op Brits staal, auto’s en aluminium te verlagen.

  • Hoewel de ontwerpovereenkomst op dit moment geen betrekking heeft op farmaceutische producten vanwege de onzekerheid over mogelijke tarieven, zijn Britse functionarissen bereid om snel te reageren als dat nodig is.

Hoop op akkoord

Tijdens haar bezoek zal Reeves een ontmoeting hebben met Scott Bessent, haar Amerikaanse tegenhanger, die ontvankelijk wordt geacht voor een handelsovereenkomst met het VK. Het belangrijkste doel van Reeves is om president Trump over te halen om het akkoord te ondertekenen.

  • De voorgestelde overeenkomst houdt in dat het VK de belasting op digitale diensten voor Amerikaanse bedrijven verlaagt in ruil voor vrijstelling van 25 procent tarieven op staal, aluminium en auto’s.

Als Trump heffingen oplegt op de invoer van farmaceutische producten, een belangrijke Britse exportproduct naar de VS, moet er opnieuw over het akkoord onderhandeld worden. Zelfs als het handelsakkoord ondertekend wordt, zal de impact op de Britse economie naar verwachting minimaal zijn.

Internationaal Monetair Fonds

Het Internationaal Monetair Fonds heeft onlangs de groeiprognose van het VK voor dit jaar naar beneden bijgesteld, op grond van zowel binnenlandse factoren als de impact van de tarieven. De financieringskosten van de overheid en hogere energieprijzen worden genoemd als de belangrijkste factoren die hebben bijgedragen aan de verlaging.

  • Reeves zal ook proberen om IMF-economen ervan te overtuigen om de groeistimulerende initiatieven van de regering in overweging te nemen, waaronder de liberalisering van het planningssysteem.

Het parlement zal later deze week over deze veranderingen debatteren tijdens de commissiefase van de planningswet, waar nog meer amendementen worden verwacht die woningbouw en infrastructuurprojecten aanmoedigen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00