REDS, de auto die ontworpen werd om in de file te staan

Het Amerikaanse designbureau Chris Bangle Associates wil met het concept Revolutionary Electric Dream Space (Reds) een elektrische wagen op de markt brengen die aangepast is aan het verkeer in de Chinese megasteden.

Autobestuurders moeten in de grote Chinese agglomeraties immers rekening houden met recordfiles. Wanneer echter aan boord van de auto een aantal alternatieve activiteiten kunnen worden aangeboden, wordt het volgens Bangle mogelijk om een gedeelte van de verloren tijd te recupereren. Chris Bangle werkt voor het project samen met het bedrijf China Hi-Tech Group Corporation (CHTC). In het verleden deed hij designwerk voor autobouwers zoals BMW, Fiat en Opel. Eind vorig decennium trok hij zich uit de autosector terug om zich op andere design-concepten toe te leggen. Nu keert Bangle echter terug naar zijn vroegere liefde.

Vierde leefruimte

Verkeersopstoppingen zorgen ervoor dat autobestuurders in China 90 procent van de volledige rijtijd in files aanschuiven. Met het ontwerp van de Reds probeert Chris Bangle aan de chauffeurs de mogelijkheid bieden om die tijd toch nuttig te kunnen besteden. “Het interieur van de auto is dan ook ontworpen als de vierde leefruimte van de consument,” betoogt Jameson Dow, analist elektrisch vervoer. “De consument verdeelt een groot deel van zijn leven immers tussen de woonomgeving, de werkplek en de ontmoetingsruimte. Door de mobiliteitsproblematiek moet daartoe echter ook het wageninterieur worden gerekend.” [youtube https://www.youtube.com/watch?v=W4jvRJyipIk?start=177] De Reds is een kleine stadswagen met een lengte van bijna drie meter. Hij is iets groter dan de SmartForTwo, maar biedt toch plaats aan vier inzittenden. In stilstand kan met een uitklapbare stoel een vijfde plaats worden gecreëerd. Het dak van de auto is uitgerust met zonnepanelen, die bijkomende energie moeten leveren. Het dashboard krijgt een computerscherm, dat in stilstand kan worden gebruikt voor allerlei activiteiten, zoals games of films, maar ook om te werken. Wanneer de auto in beweging is, wordt datzelfde scherm een navigatieplatform. De stuurkolom heeft een verstelbare stand, zodat in het interieur meer ruimte kan worden gecreëerd wanneer de auto is geïmmobiliseerd. De Reds beschikt over een maximumsnelheid van 120 kilometer per uur. Dat is ook de snelheidslimiet die op de Chinese autosnelwegen wordt gehanteerd. Voorlopig konden voor de marktlancering van de Reds nog geen concrete details worden gegeven. Wel werd aangekondigd dat de volgende periode zal worden gebruikt om met het prototype doorgedreven tests uit te voeren. Verwacht wordt dat China Hi-Tech, fabrikant van elektrische vrachtwagens, de auto over twee jaar op de markt zou willen brengen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20