Recordaantal studenten doet vakantiewerk

84 procent van de Belgische studenten werkt in zijn vrije tijd, dat blijkt uit de jaarlijkse studentenbarometer van HR-bureau Randstad.

Het resultaat is een record. Het onderzoek, afgenomen bij 1.500 studenten rond het einde van maart en begin april, toont dat 4 procent meer studenten werken dan een jaar geleden.

Vlaanderen is kampioen bijverdiensten voor studenten: 87 procent van de studenten werkt er. In Brussel is dat 83 procent, in Wallonië 78 procent. Niet alleen de betaalde arbeid werd geteld, ook klusjes en vrijwilligerswerk kunnen gerekend worden. Als die worden meegeteld, werkt 89 procent van de studenten.

Tijdens het schooljaar wordt er ijverig ander werk gedaan. 70 procent werkt tijdens het academiejaar. In de zomervakantie werkt 76 procent, dat zijn opnieuw twee records. Twee derde van de studenten doet het allebei. Dat heeft wel een effect op de schoolprestaties, zegt ongeveer een derde van de studenten.

Kassa en horeca

Wat zijn de populairste jobs bij studenten? Het merendeel zit achter de kassa, een 11 procent. Daarnaast wordt er ook bijverdiend als bediende, met 12 procent. 10 procent van de studenten is dan weer aan de slag als magazijnier.

In de omgekeerde richting zijn er dan weer drie sectoren die het vaakst gebruik maken van jobstudenten. Met stip op één staat de horeca, die 22 procent van de studenten opeist. Ook de overheid en social profit willen 10 procent van de studenten.

Mannen verdienen meer

Studenten verdienen gemiddeld 2.600 euro per jaar, opnieuw een record. Mannen verdienen opvallend meer dan vrouwen: 2.900 euro. Dat is zowat 400 euro meer dan hun vrouwelijke tegenhangers.

De coronacrisis heeft uiteraard ook invloed op het aanbod aan studentenjobs. Deze zomer verwacht Randstad daarom een terugval van 30 procent. In de paasvakantie viel al twee derde van de vakantiejobs weg, deze zomer zal dat corona-effect nog niet verdwenen zijn.

En dan is er nog de minder officiële arbeid. Ook die stijgt: 21 procent van de studenten doet wel eens aan zwartwerk, ten opzichte van 19 procent vorig jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20