Record aantal vacatures in 2021

Geschreven met input van Trustlocal.

2021 telde de helft meer vacatures dan 2020. De VDAB ontving vorig jaar 362.510 vacatures, dat is 50,5% meer dan in 2020. Dat meldt minister van Werk Hilde Crevits. Die stijging doet zich voor in alle sectoren. De laatste zes maanden spreken we van een historisch hoog vacaturecijfer.

De vacaturecijfers blijven records breken. In december 2021 alleen al waren er 28.900 vacatures, dat is 58% meer dan in december 2020.  We zien een sterke stijging bij de vacatures voor kortgeschoolden, met maar liefst 74%. Dat zegt ook minister van Werk Hilde Crevits: “De hoge vacaturecijfers blijven bewijs leveren van een erg krappe arbeidsmarkt. Het is wel zo dat we ook deze maand opnieuw een forse toename zien van het aantal vacatures waar geen diploma vereist is. Dat kan voor heel wat arbeidskansen zorgen voor kortgeschoolden. Met VDAB en partners blijven we alles op alles zetten om te zorgen voor een goede match. Want dat we alle handen nodig hebben, is meer dan ooit heel duidelijk.”.

Alle sectoren

In alle sectoren stellen we een toename vast van het aantal vacatures. Ontspanning, cultuur en sport, metaal, horeca en toerisme, vervaardiging van bouwmaterialen en openbare besturen zijn de sterkst groeiende sectoren. Die sectoren hebben elk minstens de helft meer vacatures dan in 2020. Opvallend is dat twee van die sectoren –  ontspanning, cultuur en sport én horeca en toerisme – in 2020 het hardst getroffen waren door de Covid19-crisis, maar nu toch weer meer vacatures hebben.

Belang wooncomfort

Door de coronapandemie besteedt de gemiddelde Vlaming meer aandacht aan zijn eigen woonomgeving. Hij begint eindelijk aan die lang uitgestelde schilderwerken, plant tuinrenovaties en zoekt voor het schoonmaken een bedrijf. Naast het basiscomfort investeert de Vlaming ook meer in extra’s. Een zwembad, airco of slimme huishoudapparaten waren absolute toppers. Dat leidt tot nog meer vacatures in die sectoren, waar het al vaak om knelpuntberoepen gaat. 

Hulp uit het buitenland

In 2021 dienden in Vlaanderen 12.174 buitenlanders van buiten de Europese Unie een aanvraag in om in Vlaanderen te mogen werken. Dat is veel meer dan in 2020, toen waren het er slechts 8.318. De cijfers van begin 2022 tonen aan dat 13.714 werknemers, afkomstig van buiten de Europese Unie, over een toelating beschikken om in Vlaanderen te wonen en te werken. “Onze arbeidsmarkt heeft heel wat mensen nodig. Vacatures vullen we in de eerste plaats in Vlaanderen in. Maar we doen voor een aantal knelpuntfuncties ook een beroep op werknemers uit het buitenland. Wie van buiten de Europese Unie komt, moet over de nodige papieren beschikken. We leveren bijkomende inspanningen om de doorlooptijd zo kort mogelijk te houden zodat de vacatures zo snel mogelijk ingevuld worden,” besluit minister Crevits.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20