Rechter verplicht enkele weigeraars om een digitale meter te installeren

De netbeheerder Fluvius is in 2019 begonnen met de uitrol van de digitale meter. Het doel is dat ieder huis in Vlaanderen tegen 2029 zo’n toestel heeft. Toch is niet iedereen bereid om afscheid te nemen van zijn klassieke meter. Sommige Vlamingen weigeren halsstarrig om een digitale meter te plaatsen. Een rechtbank verplicht nu drie weigeraars om dat toch te doen.

In het nieuws: Fluvius heeft voor het eerst via de rechtbank 3 hardnekkige weigeraars van een digitale meter voor elektriciteit en aardgas kunnen verplichten om toch een meter te laten installeren. Dat laat de netbeheerder zelf weten.

  • Europa verplicht ons om een digitale meter te installeren. Tegen 31 december 2024 moet Fluvius minstens 80 procent van de digitale meters geplaatst hebben. Uiterlijk op 1 juli 2029 moeten alle meters vervangen zijn door het digitale alternatief.
  • Sommige mensen met zonnepanelen willen liever het klassieke toestel met een terugdraaiende teller behouden. Hardnekkige weigeraars krijgen sinds vorig jaar zogenaamde laatstekansbrieven. In veel gevallen is dat voldoende om de consumenten over de streep te trekken. Desalniettemin blijft een kleine groep de digitale meter weigeren.
  • Fluvius sleepte in oktober vorig jaar uiteindelijk voor het eerst een weigeraar voor de rechtbank. Die verplicht nu voor het eerst drie weigeraars om een digitale meter te installeren. Dat betekent dat de netbeheerder de installatie van zo’n meter kan opleggen, desnoods met deurwaarder en slotenmaker.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.