Rechter in Hongkong beveelt liquidatie Evergrande, maar heeft die wel reikwijdte tot Chinees vasteland?

Rechter in Hongkong beveelt liquidatie Evergrande, maar heeft die wel reikwijdte tot Chinees vasteland?
Evergrande – CFOTO/Future Fublishing via Getty Images

Een rechter in Hongkong heeft de liquidatie van de failliete vastgoedreus Evergrande bevolen. De impact was echter het grootst op het Chinese vasteland. Als schuldeisers nog geld willen zien, is het voor hen te hopen dat de Chinese overheid meegaat in het vonnis.

Waarom is dit belangrijk?

De buitenlandse investeerder Top Shine Global wilde dat Evergrande zijn schulden ging aflossen, en spande een rechtszaak aan. Daarin krijgt het nu gelijk, maar het is verre van zeker of buitenlandse kredietverschaffers ook hun geld zullen terugzien.

In het nieuws: Rechter Linda Chan ziet de liquidatie van Evergrande als enige oplossing om schuldeisers af te betalen.

  • Evergrande kon volgens de rechtbank geen overtuigend herstructureringsplan voorleggen. “Ik denk dat het tijd is voor de rechtbank om te zeggen: genoeg is genoeg”, was dan ook de uitspraak van Chan: Evergrande moet in theorie al zijn bezittingen in Hongkong en China verkopen.
  • Het ziet er nu toch naar uit dat Evergrande zijn meer dan 300 miljard euro aan schulden moet aflossen, nadat de beslissing telkens werd uitgesteld. De vastgoedgigant bleef herstructureringsplannen indienen, maar is dus volgens de rechtbank niet meer te redden.
  • Het aandeel op de beurs zakte met bijna 21 procent na het vonnis en werd vervolgens geschorst. De beurswaarde van Evergrande is nu ongeveer 254 miljoen euro.
  • Analisten verwachten dat Evergrande eerst alle buitenlandse dochterbedrijven van de hand zal doen. In de Verenigde Staten vroeg het eerder al het faillissement aan.
  • Maar het bedrijf staat het sterkst op het Chinese vasteland: meer dan 90 procent van het vastgoed, met 1.300 projecten in 280 steden, bevindt zich daar. Daar is waar het geld van veel investeerders, ook buitenlandse, zit.
  • In een reactie liet Evergrande weten dat het de uitspraak van de rechter betreurt, maar dat het zijn activiteiten in China wil verderzetten. Met andere woorden: het wil het vonnis van de rechtbank naast zich neerleggen.
  • Overigens kan Evergrande ook nog formeel in beroep gaan tegen het vonnis.

“Veel succes ermee!”

De details: Kan een rechter in Hongkong beslissen wat er op het Chinese vasteland gebeurt?

  • Volgens Anne Stevenson-Yang, oprichter van J Capital Research, is het onwaarschijnlijk dat Chinese gedupeerden hun geld zullen zien. “Veel succes met handhaven”, zegt ze tegenover The Guardian.
  • Stevenson-Yang haalt namelijk een eerdere zaak aan: de Chinese vastgoedontwikkelaar Kaisa bleef in 2015 in gebreke, waarop lokale overheden in China de controle over Kaisa-projecten overnamen en ze hernoemden. Kaisa-personeel werd toen zelfs fysiek de toegang tot de kantoorpanden ontzegd.
  • George Magnus, econoom aan de Soas-universiteit van Londen, vreest dan ook dat buitenlandse obligatiehouders “in de kou zullen worden gezet”.
  • De Chinese overheid zal evenmin bijspringen, gelooft hij: “Die wil zeker geen prioriteit geven aan het vergoeden van verliezen van buitenlandse crediteuren boven binnenlandse burgers.”
  • “Dat zou gewoon geen goede indruk maken. Dus voor zover iemand de prijs gaat betalen, zullen het de buitenlandse obligatiehouders zijn.”

The Bigger Picture: Evergrande bracht een heel systeem aan het wankelen.

  • Volgens de Chinese president Xi Jinping bracht het in slecht weer verkerende Evergrande teveel onzekerheid met zich mee. De Chinese overheid scherpte daarom de kredietregels voor bouwpromotoren aan.
  • Dat had enorme gevolgen: verschillende vastgoedbedrijven, waaronder het grote Country Garden, konden hun schulden plots niet afbetalen en misten het betalen van belastingen. Daarop klapte de huizenmarkt in elkaar. De vastgoedbubbel spatte uiteen, met leegstaande woontorens tot gevolg.

Conclusie: Ondanks dat de schuldeisers in het gelijk werden gesteld, is de kans klein dat ze ook effectief geld zullen zien. Het Evergrande-verhaal neemt daarbij nog maar eens een wending die niet in het voordeel van de gedupeerden is. (evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.