Door de negendaagse staking van enkele kleine vakbonden is er heel wat chaos in de treinstations. Veel pendelaars raken niet tijdig op hun bestemming. Heb je in zo’n geval recht op een compensatie?
Key takeaways
- De ombudsdienst voor de treinreizigers laat weten dat tijdens een staking dezelfde compensatieregeling geldt als op een gewone dag.
- Bij een vertraging van minstens 60 minuten heb je recht op een volledige terugbetaling van het treinticket.
- Je kunt weliswaar geen compensatie aanvragen voor een treinrit waarover ruim op voorhand gezegd was dat die niet zou rijden.
Context: De negendaagse staking van de kleinere spoorvakbond OVS is vrijdagavond van start gegaan. Het ASTB, een andere kleine vakbond, staakt sinds zondagavond mee.
- De gevolgen van die actie zijn vandaag duidelijk. Het is immers de eerste werkdag sinds de start van de staking. Momenteel wordt er gewerkt met een minimale dienstverlening.
- Volgens de NMBS reden maandag slechts twee op de vijf IC-treinen en een op de drie L-treinen.
- Ook voor de rest van de week verwacht de spoorwegenmaatschappij veel hinder. Concreet zullen dinsdag twee op de vijf IC-treinen en een op de drie L- en voorstedelijke S-treinen rijden. Woensdag zal dat maar 1 op de 2 IC-treinen en 2 op de 5 L- en voorstedelijke S-treinen zijn. Er rijden dan geen P-treinen.
Compensatieregeling bij vertraging trein
Duiding: Heb je recht op een schadevergoeding bij een staking?
- Op de site van Ombudsrail, de ombudsdienst voor de treinreizigers, staat dat dezelfde compensatieregels gelden als tijdens een gewone dag. Dat betekent dat je recht hebt op een volledige terugbetaling van het treinticket bij een vertraging van meer dan 60 minuten. Hetzelfde geldt als je trein simpelweg niet komt opdagen.
- Je moet daarvoor wel online een compensatieformulier invullen. Vanaf de datum van je treinreis heb je 3 maanden om compensatie aan te vragen via dat formulier. Hou de reisdagen en trajecten bij en bewaar je vervoersbewijzen om een geldige aanvraag in te dienen.
- Voorts laat de NMBS via haar site weten dat wie een fysiek ticket, zoals de MoBIB-kaart of de 10-rittenkaart, heeft gekocht een foto van het vervoerbewijs moet toevoegen aan de compensatie-aanvraag. Bij digitale tickets is het voldoende om je ticketnummer bij te voegen.
- Je krijgt natuurlijk enkel een compensatie als je vervoersbewijs geldig was op het moment van de vertraging of afschaffing.
- “Als je het compensatiebedrag contant wil ontvangen, moet je je rekeningnummer invullen in het vak onderaan het compensatieformulier. Als je dit niet doet, ontvang je de compensatie via je elektronische portefeuille of via en waardebon”, laat de ombudsdienst weten.
- De compensatieregeling geldt ook voor pendelaars met een abonnement, zelfs als de werkgever het woon-werktraject betaalt.
Opgelet: Je kunt geen compensatie aanvragen voor een treinrit waarover ruim op voorhand gezegd was dat die niet zou rijden.
- De bovenstaande regeling geldt dus enkel voor de alternatieve treinen die tijdens de staking niet komen opdagen of vertraging oplopen.
Compensatie bij herhaaldelijke vertragingen
Ook dit: Je kunt ook compensatie aanvragen bij herhaaldelijke vertragingen van minstens 30 minuten. In dat geval heb je recht op een compensatie van 50 procent per vertraging op basis van de prijs van je traject. Je moet die vergoeding wel zelf berekenen.
- Je kunt pas een compensatie aanvragen zodra minstens tien treinen tijdens een tijdspanne van zes maanden met een vertraging van minstens 30 minuten zijn aangekomen.
- De NMBS heeft de compensatieregeling voor een herhaaldelijke vertraging in 2023 verstrengd. Daarvoor had je nog recht op een gedeeltelijke terugbetaling voor treinen die minstens 15 minuten later dan voorzien op hun bestemming aankomen.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.