Razzia bij ‘satirische’ website ’t Scheldt: dit is wat we weten

De politie is donderdag op verschillende adressen binnengevallen in een onderzoek naar de Antwerpse ‘satirische’ website ’t Scheldt. Volgens het mediaplatform, dat vaak aanleunt bij extreemrechts, draait het om een dispuut met Open Vld-woordvoerster Zelfa Madhloum. De zaak is trending op social media.

  • De huiszoekingen kaderen in een lopend gerechtelijk onderzoek naar belaging, inbreuken op de telecomwetgeving en aanzetten tot haat, zo bevestigde het Antwerpse parket aan persdienst Belga, daarbij ook verwijzend naar ‘een bewust gecreëerde anonimiteit waarachter een aantal verdachten zich verschuilen.
  • De auteurs op de website publiceren steevast anoniem, wat volgens ’t Scheldt een beschermingsmaatregel is om in alle vrijheid satirische artikels en cartoons te kunnen publiceren. Maar volgens critici stuurt de website soms foute of uit de context gerukte informatie de wereld in, die zich daarna als een lopend vuurtje verspreidt op sociale media.
  • ’t Scheldt beweert dat het parket vooral wil weten wie zijn bronnen zijn.
  • Een medewerker van ’t Scheldt – wellicht gaat het om Gert Van Mol, de eigenaar van de site – werd meegenomen voor verhoor en weer vrijgelaten. Van Mol is een media-ondernemer en een voormalig socialmediaconsultant. Hij kwam enkele jaren geleden in aanvaring met CD&V toen bleek dat hij 10.000 Indiase likes geronseld had voor de Facebookpagina van die politieke partij.

Woordvoerster Open Vld

  • De razzia draait volgens de website rond een reeks artikels over Open Vld-woordvoerster Zelfa Madhloum. ’t Scheldt schreef op 13 juni 2020 onder meer dat Madhloum loog over haar traject als ondernemer en dat haar bedrijf The Belgian Food Company ‘een spookbedrijf’ was. De website argumenteerde dat er geen spoor van was terug te vinden in de Kruispuntbank Ondernemingen (KBO) of in de Balanscentrale van de Nationale Bank.
  • Dat laatste is alvast zeker factueel fout. Achter de commerciële benaming ‘The Belgian Food Company’ schuilt immers de bvba Dima Group International uit Puurs, gerund door Madhloum en haar partner. De oprichtingsakte dateert van 2017 en de recentste jaarrekening werd op 29 oktober 2020 ingediend. Het gaat om een bedrijf dat Belgische producenten van consumentengoederen wil helpen om in het Midden-Oosten en Afrika klanten te vinden.
  • ’t Scheldt is overigens op de hoogte van de fout. ‘Dat weten we ondertussen al lang. Want het beroemde Dima Group International heeft een dagvaarding uitgestuurd’, zegt het medium nu op Twitter. Het zou om een aanstaand kortgeding gaan waarbij Madhloum ’t Scheldt ook aanklaagt voor het publiekelijk verspreiden van enkele persoonlijke gegevens. Hoewel ze kort op elkaar volgen, is het niet duidelijk of er een verband is tussen de huiszoeking en het kortgeding.
  • De website Belgian Food Company is op het moment van dit schrijven offline.
  • Omdat de zaak weer in de belangstelling is, gaat het artikel met de onjuiste informatie momenteel opnieuw rond op sociale media, want ’t Scheldt heeft het artikel niet verwijderd.

Politieke dimensie

  • Wie er allemaal achter ’t Scheldt schuilt, is niet helemaal duidelijk en wil het parket verder onderzoeken. Het lijdt geen twijfel dat de anonieme schrijvers Vlaams-nationalistische en/of extreemrechtse sympathieën hebben. Het internetadres is officieel in handen van een adres in Nederland. Dat het Vlaams Belang achter de site zou zitten, wordt door ’t Scheldt ontkend.
  • Het artikel van 13 juni 2020 kwam er een week nadat het Antwerpse parket een onderzoek begon omdat Madhloum, die Iraakse roots heeft, een golf van racistische reacties over zich heen kreeg op sociale media. Open Vld-voorzitter juichte dat onderzoek toen toe.

Meer