Raken de Russische raketten op?

Maandag was een absolute hoogdag voor Rusland: met een grote militaire parade vierde het land de 77e verjaardag van de overwinning op nazi-Duitsland. Twee opvallende afwezigen op het feestje: stafchef Valeri Gerasimov, die gewond raakte bij een Oekraïense raketaanval, en de Russische luchtmacht, zogezegd wegens slecht weer. Maar die luchtmacht, daar is al langer heel wat mee mis.

Zo beweerde Rusland al in de eerste dagen van de oorlog dat het het Oekraïense luchtruim had veroverd. Al snel bleek daar echter niet veel van waar te zijn. De piloten hebben te weinig ervaring, de luchtmacht als instituut heeft amper ervaring bij een grootschalige operatie, de coördinatie tussen de verschillende legeronderdelen in Rusland laat te wensen over, waardoor Rusland nooit echt een overmacht in het luchtruim verkreeg.

Bommen en granaten

Maar het probleem reikt veel verder. Zo dropte Rusland tussen 24 februari en 2 mei meer dan 2.100 bommen op Oekraïne. Ben Wallace, de Britse minister van Defensie, onthulde echter dat de bombardementen vooral plaatsvonden in de eerste week van de oorlog.

Zijn statement wordt aangevuld door dat van een functionaris van de Verenigde Staten, die beweert dat Rusland door zijn voorraad bommen raakt. “Marioepol wordt enkel nog bestookt met ‘domme’ bommen (die, in tegenstelling tot ‘slimme’ bommen, niet naar hun doel kunnen geleid worden).

Dergelijke soort bommen zijn amper nog te vinden in de wapenarsenaals van NAVO-landen. Zo goed als alle bommen werden ondertussen uitgerust met systemen waarmee ze door middel van gps-signalen of laserstralen naar hun doel worden begeleid. 

Schrijnend gebrek

Het gebrek aan slimme raketten in Rusland wordt verder alleen maar schrijnender: door de westerse sancties en controles daarop kan Rusland de elektronische componenten die nodig zijn om de geleide raketten te bouwen, niet meer verkrijgen.  Daarnaast bestaan de Russische raketten ook uit aan elkaar gelaste staalplaten, een goedkopere manier van fabricatie. Rusland verkiest kwantiteit duidelijk boven kwaliteit, alleen blijkt nu die kwantiteit zelfs niet genoeg.

Alsof dit nog niet genoeg is, kan de Russische luchtmacht (die sowieso al minder competent lijkt dan die van de NAVO-lidstaten) niet deftig werken met geleide raketten. Piloten kunnen gronddoelen niet snel genoeg lokaliseren, en de gelanceerde raketten missen dan ook vaak hun doel. 

Dit laatste verklaart ook meteen de beelden die we zien van deze oorlog: Rusland bombardeert steden, gebouwen en bruggen (tactieken uit de vorige eeuw), terwijl Oekraïne door middel van blitzaanvallen (onder andere met drones) hele rijdende konvooien kan uitschakelen: Russische soldaten en hun ongeleide raketten zijn gewoon niet in staat rijdende doelwitten uit te schakelen.

(am)

Meer