Rajoy moet stoppen met Poetin te imiteren

De Spaanse premier Mariano Rajoy mag zich niet spiegelen aan de politiek van de Russische president Vladimir Poetin. Hij moet het concept van een verenigd Spanje verdedigen zonder tot arrestaties over te gaan.

Dat staat in een opiniebijdrage van de redactie van de Britse krant The Times. Opgemerkt wordt dat de Spaanse regering sterke argumenten moet opbouwen om de crisis in Catalonië te ontmijnen, maar zichzelf in de voet schiet. De Catalaanse separatisten moeten volgens de krant ervan overtuigd worden dat een scheiding met Spanje niemand een meerwaarde biedt. “Dat lukt echter nooit door de leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging tot politieke gevangenen te maken,” wordt betoogd. “Ontkennen dat een politiek probleem alleen met politieke middelen kan worden aangepakt, heeft het conflict nog groter gemaakt,” aldus The Times. “De realisaties van Rajoy als Spaans premier zullen altijd door de Catalaanse kwestie worden overschaduwd.” “Sinds het onafhankelijkheidsreferendum begin oktober hebben al meer dan tweeduizend bedrijven hun hoofdkwartier van Catalonië naar andere locaties overgebracht, maar het is duidelijk dat de hele Spaanse economie de nadelige gevolgen van het conflict begint te ondervinden. Rajoy heeft echter zelf het vuur van de onafhankelijkheidsbeweging helpen aanwakkeren.”

Europese Unie

“Rajoy rekent erop dat de regionale verkiezingen in december in Catalonië een meerderheid zullen opleveren die de onafhankelijkheidsbeweging duidelijk afwijst,” zegt The Times nog. “Nochtans heeft hij tot nu toe in het conflict alles gedaan om die doelstelling zelf te ondermijnen.” “Rajoy heeft nagelaten aan te tonen dat Catalonië als een afzonderlijke natie onmogelijk welvaart kan kennen of zelfs maar kan overleven. Bovendien werd niet geaarzeld om bij het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid politiegeweld te gebruiken. Dissidente lokale politici werden gearresteerd. Die harde aanpak heeft echter vooral de separatistische stem in staat gesteld te overleven.” “Lange tijd was er ook in Catalonië een grote meerderheid voor een unie met Spanje,” betoogt de krant. “Door de strubbelingen en het geweld liggen de meningen nu echter veel meer in balans. De Spaanse regering moet dan ook snel een onderhandelde overeenkomst bereiken. Ook de Europese Commissie mag zich niet langer in stilzwijgen hullen.” Maar anderzijds moeten ook de Catalaanse separatisten volgens The Times bereidheid tonen een akkoord rond een verstandige oplossing te vinden. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20