Key takeaways
- 66 procent van de Fransen vindt dat de EU door moet gaan met het geven van financiële en militaire steun aan Oekraïne.
- De helft van de Duitsers wil nu zowel de financiële als de militaire hulp aan Oekraïne stopzetten, vanwege het groeiende anti-Amerikaanse sentiment.
- EU-landen zoals Spanje en Roemenië tonen sterke steun voor Oekraïne, terwijl Hongarije en Griekenland meer verdeelde meningen vertonen.
De publieke opinie in Europa is verdeeld over de voortdurende steun van de EU voor Oekraïne nu de oorlog zijn derde jaar ingaat. Uit een recente IPSOS-enquête blijkt dat 66 procent van de Franse burgers vindt dat de EU Oekraïne financiële en militaire steun moet blijven geven, zelfs zonder betrokkenheid van de VS. 78 procent van de Franse respondenten is echter tegen het sturen van Franse troepen in de strijd, tenzij het is om een mogelijk vredesakkoord af te dwingen. Terwijl 55 procent voorstander is van vredestroepen in Oekraïne onder dergelijke omstandigheden, volgens een Odoxa enquête. Dit meldt Euronews.
In Duitsland, de op twee na grootste financiële weldoener van Oekraïne, neigt het publieke sentiment naar minder steun. Uit een recente enquête blijkt dat bijna de helft van de Duitsers nu zowel de financiële als de militaire hulp aan Oekraïne wil stopzetten. Deze verschuiving valt samen met een groeiend gevoel van “anti-Amerikanisme in het Trump-tijdperk” onder Duitsers, waarbij 71 procent een verslechtering van de Duits-Amerikaanse betrekkingen verwacht.
Spanje daarentegen neemt een meer ondersteunende houding aan ten opzichte van Oekraïne. Uit een enquête van Gabinet voor sociale studies blijkt dat 68 procent van de Spaanse burgers hulp aan Kiev steunt en dat 94 procent van mening is dat een verenigd Europees defensiebeleid tijdens dit conflict noodzakelijk is. Ondanks de sterke banden met de Verenigde Staten, die verschillende militaire bases in Spanje omvatten, probeert de Spaanse regering deze relaties verder te versterken.
De houding van Roemenië ten opzichte van het lidmaatschap van de EU en de NAVO blijft positief, met meer dan 70 procent van de Roemenen die hun steun uitspreken voor beide organisaties. Uit een enquête blijkt ook dat 63 procent de onderhandelingen tussen Trump en Poetin gunstig beoordeelt en dat meer dan 60 procent tegen een mogelijke militaire terugtrekking van de VS uit Roemenië is.
Verschillende meningen binnen Europa
Hongarije biedt een contrasterend perspectief. Hoewel het land de laagste Oekraïense steun in Europa heeft, is de publieke opinie nog steeds grotendeels solidair met het land dat door Rusland is binnengevallen. Het uitgesproken anti-Oekraïense beleid van de Hongaarse regering heeft echter geleid tot interne verdeeldheid over de relaties met de Verenigde Staten.
In Griekenland neemt de steun voor de hulp van de EU aan Oekraïne geleidelijk af. Na de recente ontwikkelingen rond de initiatieven van Donald Trump blijkt echter uit een peiling van SKAI televisie dat 61 procent van de Grieken een sterker en effectiever Europa wenst. De publieke opinie over het presidentschap van Trump blijft grotendeels negatief, met 31 procent bezorgdheid, 18 procent pessimisme en slechts 9 procent tevredenheid.
Trans-Atlantische betrekkingen onder druk
Op de derde verjaardag van de Russische invasie bevestigde de EU haar onwrikbare engagement om Kiev te steunen tot er een rechtvaardige en duurzame vrede is bereikt. De EU beloofde ook voortdurende steun bij het streven van Oekraïne naar EU-lidmaatschap. De aanpak van het conflict door Trump, gekenmerkt door besprekingen met Rusland zonder de aanwezigheid van Oekraïense of Europese bondgenoten en een weigering om VN-resoluties te ondertekenen die de acties van Rusland veroordelen, heeft bezorgdheid gewekt bij belangrijke Europese bondgenoten en kan een belangrijke verschuiving in de trans-Atlantische betrekkingen betekenen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!