Proximus bevestigt dat er de komende drie jaar 1.900 banen geschrapt zullen worden. Er zijn echter ook 1.250 nieuwe aanwervingen gepland. Het bedrijf wijst daarvoor naar de hoge operationele- en personeelskosten en de digitalisering in de sector.
Wouter Verschelden (Newsmonkey): “De relatie tussen de CEO van overheidsbedrijf Proximus, Dominique Leroy, en de politiek is al langer bekoeld. Met de aankondiging van een banenverlies tot bijna 2.000 jobs, en de koppeling aan de komst van een vierde telecomspeler, zette ze kwaad bloed bij de regering. Dat valt bijzonder moeilijk bij de politiek, vooral de vingerwijzing als zou de regering verantwoordelijk zijn.
- De kans dat die vierde speler er komt is kleiner geworden, nu de regering in lopende zaken is gegaan.
- Bovendien zijn er allerlei andere redenen waarom Proximus moet besparen: het personeelsbestand is te vergelijken met dat van de grote Nederlandse speler KPN, maar die bedient wel een land van 17 miljoen inwoners, tegen 11 miljoen in België.”
Econoom Ivan van de Cloot (De Tijd): “De regering neemt bij Proximus maatregelen die de toekomstige inkomsten van het bedrijf ernstig bepalen, bemoeit zich met de pogingen van de operator om zijn kosten te beheren en snakt vervolgens naar de volgende dividendbetaling van het bedrijf. Misschien is het gewoon te veel geworden. Ook voor de overheid gelden de regels van deugdelijk bestuur. Het bedrijfsbeleid afstemmen op de persoonlijke verkiezingscampagne van politici behoort niet tot de opdracht van een bedrijfsleiding.“
Stefaan Michielsen (De Tijd – € ) “Als de politici dat niet willen of kunnen respecteren, is er een simpele oplossing. Koop de andere aandeelhouders opnieuw uit […] om weer de volledige zeggenschap te verwerven over Proximus en vrije baan te krijgen voor politieke inmenging […] Het telecombedrijf kan zo een keitoffe speeltuin worden voor de politiek. Maak er meteen weer een échte overheidsdienst van. Een administratie! Schrap de frivole naam Proximus en noem het de Regie voor Telegraaf en Telefoon.”