Projectontwikkelaars pleiten voor korter bouwverlof

Zeven op de tien projectontwikkelaars willen het bouwverlof inkorten om de opgelopen achterstand in te halen. Dat blijkt uit een rondvraag van het pr-bureau Bereal.

De regering heeft nooit opgeroepen om werven stil te leggen tijdens de coronacrisis, maar heeft er wel altijd op gehamerd dat de socialdistancingmaatregelen moeten gerespecteerd worden.

Doordat telkens die afstand van 1,5 meter moet bewaard worden, kunnen er dus minder bouwvakkers op hetzelfde moment werken, wat tot vertragingen leidt. Ook het gebrek aan buitenlandse arbeidskrachten speelt de bouwbedrijven parten. Bouwprojecten lopen tot een halfjaar vertraging op.

Geen afschaffing

Om die vertraging na de coronacrisis onder controle te houden, vragen zeven op de tien projectontwikkelaars dat het bouwverlof wordt ingekort. Over de manier waarop lopen de meningen wel wat uiteen. De meeste ontwikkelaars mikken op de helft minder verlof, maar sommige vragen een inkorting tot driekwart. Voor een volledige afschaffing is niemand te vinden.

‘Niet aan de orde’

Bouwbedrijven beslissen individueel over het bouwverlof. ‘Die discussie is nu nog niet aan de orde. Eerst verzekeren dat we efficiënt en veilig opnieuw kunnen opstarten’, klinkt het in De Tijd.

Ontwikkelaars denken daarnaast dat de coronacrisis bouwen duurder zal maken. De meeste gokken op een prijsstijging met 5 tot 10 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20