Proces tegen Mandalay Bay zal revolutie in hotelindustrie veroorzaken

Hotelgroep MGM Resorts International dreigt met een grote reeks schadeclaims te worden geconfronteerd. Het bedrijf wordt ervan beticht onvoldoende veiligheidsmaatregelen te hebben voorzien om zijn gasten te beschermen.

Aanleiding voor de klachten zijn de tragische gebeurtenissen begin oktober in het Mandalay Bay Resort & Casino in Las Vegas. Vanuit dat complex doodde schutter Stephen Paddock toen immers achtenvijftig mensen. Honderden anderen raakten gewond. Volgens waarnemers kunnen de klachten tegen Mandalay Bay een revolutie in de hotelindustrie veroorzaken. Paddock werd nadien zelf in zijn hotelkamer dood aangetroffen. Hij had zelfmoord gepleegd. De klachten tegen het Mandalay Bay en diens moederbedrijf MGM Resorts benadrukken dat het bedrijf onvoldoende preventieve maatregelen heeft genomen. Daarbij wordt opgemerkt dat het personeel van het hotel beter getraind moest zijn om mogelijke signalen van dreigende problemen in het gedrag van Paddock te herkennen. Op die manier had volgens de klachten de schietpartij mogelijk vermeden kunnen worden. Aangevoerd wordt dat de schutter drie dagen in hotel heeft verbleven. Daarbij moet hij minstens tien koffers met vuurwapens naar zijn kamer hebben gebracht. Getraind personeel had dat die verdachte activiteit volgens de claims kunnen opmerken. Tevens wordt gewezen naar het gerechtelijk onderzoek. Daaruit zou immers gebleken zijn dat Paddock in het hotel zelf een veiligheidssysteem had geïnstalleerd. “De schutter bleek in de gang buiten zijn suite twee bewakingscamera’s te hebben geplaatst,” getuigen speurders. “Ook het kijkgat in de deur van zijn hotelkamer was met een camera uitgerust.”

Voorspelbaar

Vanuit die suite zou Paddock uiteindelijk een echte kogelregen afvuren op de bezoekers van een muziekfestival rechtover het hotel. De hotelketen zegt ermee rekening te hebben gehouden dat de feiten mogelijk tot een aantal schadeclaims zouden leiden. Het bedrijf voegt er meteen aan toe zich voor de rechtbank tegen de klachten te zullen verdedigen. Recent werd MGM Resorts door het hooggerechtshof van Nevada al verantwoordelijk gesteld voor een aanval op een koppel in één van zijn hotels. Geoordeeld werd dat MGM Resorts de aanval had kunnen voorzien, rekening houdend met eerdere gevallen van geweld in het hotel. “Wanneer kan worden aangevoerd dat men de feiten had kunnen voorzien, dreigt het hotel verantwoordelijk te worden gesteld,” zegt ook Dick Hudak, expert bij Resort Security Consulting. Die voorspelbaarheid kan volgens Heidi Li Feldman, professor aan de Georgetown Law School, worden afgeleid uit het feit dat op andere entertainment-locaties eerder al gelijkaardige feiten zijn gepleegd. Op dit ogenblik hanteert de hotelsector geen nationale normen op het gebied van veiligheid. Hotels worden in het algemeen ook niet verantwoordelijk gesteld voor de daden van hun gasten. Wanneer echter één van de honderden klachten tegen Mandalay Bay wordt gevolgd, is er volgens Feldman sprake van een precedent dat de opstelling van de sector tegenover veiligheid mogelijk kan veranderen.” Er zijn trouwens niet alleen tegen MGM Resorts en Mandalay Bay klachten neergelegd. Er zijn ook claims ingediend tegen het nalatenschap van Paddock en tegen Live Nation Entertainment, de organisator van het muziekfestival. Tevens werd een klacht gedeponeerd tegen de fabrikant van de kolf van het vuurwapen dat Paddock heeft gebruikt. Het type zou Paddock hebben kunnen laten vuren alsof hij zich van een automatisch wapen kon bedienen. (mah)