Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 02 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Problemen met het Model 3? Tesla ontslaat honderden arbeiders

Logo Business AM

16/10/2017 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft tussen vierhonderd en zevenhonderd werknemers ontslagen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover lokale media gemeld.

De ontslagen vallen in de fabriek van Tesla in de Californische stad Freemont, waar ongeveer tienduizend mensen werken. Volgens sommigen zou een mogelijk verband kunnen worden gesuggereerd tussen productieproblemen met het nieuwe Model 3 van Tesla en de doorgevoerde ontslagen. Een eventuele link werd door Tesla echter met klem tegengesproken. Het bedrijf maakt daarentegen gewag van de jaarlijks terugkerende evaluatiegesprekken, waaruit meestal een aantal ontslagen volgen. De productie van het Model 3 heeft met een aantal problemen moeten afrekenen. Tot nu toe waren de wagens van Tesla vooral op de vermogende klant gericht, maar het Model 3 moet elektrisch autovervoer bij de grote massa introduceren.

Flessenhals

De productie van het Model 3 is eerder dit jaar van start gegaan en vooropgesteld was dat tegen eind september ongeveer vijftienhonderd exemplaren klaar zouden zijn. Tesla moest echter melden dat de productie tot 260 eenheden beperkt was gebleven. De problemen zouden te wijten zijn geweest aan een aantal flessenhalzen die in de productieketen waren opgedoken. Tesla heeft al gezegd die technische problemen op korte termijn te kunnen oplossen. Er is tussen de productieproblemen en de ontslagen volgens Tesla geen enkel verband. Er wordt bovendien op gewezen dat de werkvloer niet door de afvloeiingen wordt geraakt. De ontslagen gebeurden immers uitsluitend in de administratie en andere omkaderende functies. “Net zoals bij andere grote ondernemingen leidt ook bij Tesla de evaluatie van de werknemers soms tot afvloeiingen,” aldus een woordvoerder. “Het personeelsverloop zit op hetzelfde niveau als de voorbije jaren. Men mag ook niet vergeten dat Tesla inmiddels al meer dan 33.000 werknemers telt.” “De vertrekkers zullen op korte termijn worden vervangen. Er zal geen enkele impact op de productie van het Model 3 worden ervaren.” Tegen eind jaar wil Tesla van het Model 3 vijfduizend exemplaren per maand produceren. Volgend jaar wil de onderneming een productieniveau van 500.000 wagens bereiken. (mah)


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton