Organisaties staan voor een belangrijke vraag: is uitsluitend investeren in de public cloud nog wel een goed idee? De voordelen van de public cloud – zeker op het gebied van hoge elasticiteit en gigantische workloads – zijn duidelijk, maar toch zien veel koplopers op IT-gebied in sommige gevallen meer heil in de private cloud.
De knelpunten achter deze verschuiving schuilen in de drie C’s: cost (kosten), complexity (complexiteit) en compliance (naleving). Jochen Bonne, vice-president Advanced Solutions voor de Benelux bij TD Synnex, legt uit hoe IT-leiders hun cloudstrategie kunnen inzetten. En dat met focus op innovatie, zonder extra kopzorgen.
Een rem op innovatie
De fragmentatie van compute-, opslag- en netwerkworkloads vandaag vergroot aanzienlijk de complexiteit van IT-omgevingen. Het beheer van verschillende workloads vormt in vele organisaties een operationeel struikelblok dat kostbare tijd en middelen opslokt; tijd die anders besteed zou kunnen worden aan innovatie en strategische groei.
Bovendien brengt een complexe IT-omgeving een flinke kostenpost met zich mee. Dat geldt met name voor organisaties die werken met meerdere platformen en uiteenlopende configuraties. Zij worden gedwongen om applicaties voortdurend te refactoren of te replatformen, waardoor er nauwelijks ruimte overblijft voor technologische vooruitgang.
Daarnaast ontstaan er steeds meer compliance-uitdagingen, zeker nu AI zich razendsnel ontwikkelt en het schaduwgebruik ervan toeneemt. In het licht van strikte regelgeving rond privacy en databeveiliging is het cruciaal om te weten waar data zijn opgeslagen, hoe die beschikbaar worden gesteld binnen de organisatie en wie er toegang toe heeft. Verzuilde IT-landschappen maken dit nog ingewikkelder: ze bemoeilijken efficiënt datamanagement en maken het lastiger om te garanderen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot gevoelige informatie.
Eenvoud als sleutel tot succes
Verder leunen veel bedrijven nog steeds op sterk verzuilde legacy-infrastructuur. Ondanks de voordelen op het gebied van privacy, prestaties en kosten, betalen ze hiervoor ook een flinke prijs: op termijn staat de technische schuld innovatie in de weg. In een moderne bedrijfscontext is het cruciaal om over consistente infrastructuur en processen te beschikken, en dat over de cloudgrenzen heen.
Hoe kunnen bedrijven dat aanpakken? Een eenvoudig platform dat voorziet in gevirtualiseerde en consistente infrastructuur, processen en automatiseringstools over alle omgevingen heen is essentieel om de organisatie in kaart te brengen. Zo kunnen bedrijven de silo’s doorbreken en een overzicht krijgen van alle cloudomgevingen en de status van virtual machines en voorraad. Op die manier kunnen IT-teams veel vlotter en sneller eenvoudige diensten leveren voor interne developers. De voordelen van microservices in de public cloud kunnen dan makkelijk gerepliceerd worden in hun eigen private cloud-omgevingen, om sneller te innoveren en hun concurrentiepositie te verbeteren.
Budget slimmer inzetten
Kosten kunnen in publieke cloudomgevingen snel oplopen door onverwachte schalingsnoden, gegevensoverdracht of premiumdiensten. IT-teams zitten vaak klem tussen het beheer van workloads en budgetrestricties. Zeker nu AI extra rekenkracht vraagt, worden de kosten een grotere uitdaging.
Private cloudplatformen bieden hier een antwoord. Dankzij geautomatiseerde implementatie en lifecycle management worden beheertaken vereenvoudigd, wat de operationele uitgaven verlaagt. Opslagkosten dalen door niet-essentiële componenten te schrappen en configuraties te optimaliseren. Innovaties zoals memory tiering helpen om ‘core-to-memory imbalances’ op te lossen en consolidatie van workloads en virtual machines mogelijk te maken – zelfs voor data-intensieve AI-, e-commerce- of videostreamingapplicaties. Op die manier verlagen bedrijven al snel hun uitgaven aan licenties en geheugen, zelfs voor gegevensintensieve AI-, e-commerce- of videostreaming-workloads.
Zo kunnen onder andere scholen met online leerplatformen snel opschalen naar grote gebruikersaantallen, zonder in te boeten op privacy of veiligheid. Een efficiënte en budgetvriendelijke private cloud zet dus geen rem op groei, integendeel.
Vooruit blijven lopen op compliance
Overheden leggen steeds meer de nadruk op datalocatie, onder meer om economische en investeringsdoelstellingen te ondersteunen. De recente controverse rond DeepSeek toont aan hoe AI de discussie over dataverwerking en IP-lekken aanwakkert. Wetgevers en bedrijven maken zich dan ook grote zorgen over de aard van de gegevens waarmee AI-platforms worden getraind en de risico’s op oneigenlijke toegang tot intellectueel eigendom en persoonsgegevens die daarmee gepaard gaan. De Europese AI-wetgeving is momenteel de strengste ter wereld en stelt hoge eisen aan dataprivacy en AI-gebruik. België volgt hierin de Europese richtlijnen, maar zet ook eigen stappen via initiatieven zoals de Belgische AI Coalitie en het federaal AI-plan. Die leggen nog eens extra de klemtoon op transparantie, ethiek en duurzame innovatie.
Daarnaast hebben bedrijven nood aan platformen die zero trust ondersteunen, cyberweerbaarheid bieden en voorbereid zijn op compliance – nu en in de toekomst. Door deze principes toe te passen op zowel public als private cloudomgevingen, bouwen organisaties aan vertrouwen en flexibiliteit. Daarbij speelt ook duurzaamheid een almaar belangrijkere rol: private clouds kunnen efficiënter worden ingericht qua energieverbruik en hardwaregebruik. Dat maakt ze niet alleen kostenefficiënt, maar ook milieuvriendelijker, wat perfect aansluit bij de ESG-doelstellingen van veel bedrijven.
Kortom: door te kiezen voor een private cloud kunnen ondernemingen kosten drukken, complexiteit verminderen en compliance versterken. Met een consistente aanpak benutten ze de voordelen van zowel private als public cloud, en positioneren ze zich sterker in een door AI gedreven markt. Het resultaat? Snellere innovatie, procesoptimalisatie en meer concurrentiekracht.
Dit is een opiniestuk van Jochen Bonne,
Vice-president Advanced Solutions voor de Benelux bij TD Synnex