Primeur: VS legt nu ook sancties op aan Bitcoin-delvers in Rusland

Nu de Oekraïne-oorlog zijn derde maand nadert, legt het Amerikaanse ministerie van Financiën ook strafmaatregelen op aan Bitcoin-miners die in Rusland actief zijn. Het is de allereerste keer dat de VS met dergelijke sancties cryptobedrijven viseert, stelt het zakenmedium CNBC.

Waarom is dit belangrijk?

In Rusland wordt veel crypto gedolven. Zoveel zelfs dat het grootste land ter wereld ook de op twee landen (de VS en Kazachstan) na grootste Bitcoin-producent is. Volgens een rapport van de universiteit van Cambridge staat Rusland garant voor 11 procent van de computerrekenkracht die wereldwijd wordt ingezet bij crypto-mining. Dat verlies zou natuurlijk direct gevoeld worden op de cryptomarkt.

In zijn verklaring stipte het Amerikaanse ministerie van Financiën aan actie te zullen ondernemen tegen bedrijven die deel uitmaken van de Russische cryptominingindustrie.

Onder de bedrijven die het doelwit zijn van Amerikaanse sancties is BitRiver, dat in 2017 werd opgericht en, zoals de naam aangeeft, zijn mining-farms runt op hydro-elektrische energie. Het mijnbouwbedrijf heeft, volgens zijn website, meer dan 200 voltijdse medewerkers in dienst in drie kantoren verspreid over gans Rusland.

Volgens de verklaring wordt ook op de Russische handelsbank Transkapitalbank en tien dochterondernemingen van BitRiver en haar in Zwitserland gevestigde holding gefocust omdat ze naar verluidt “eigendom zijn ván, of gecontroleerd worden dóor de Russische Federatie.”

Steunen van “brute oorlog van Poetin”

Het ministerie van Financiën wil voorkomen dat Rusland en zijn bondgenoten economische sancties omzeilen door Bitcoin te delven. In het persbericht werpt het Office of Foreign Assets Control (OFAC) op dat Rusland aanzienlijke troeven heeft op het gebied van cryptomining.

“Rusland heeft een comparatief voordeel bij cryptomining vanwege z’n energiebronnen en een koud klimaat. Mijnbouwbedrijven zijn echter afhankelijk van geïmporteerde computerapparatuur en fiatbetalingen, wat hen kwetsbaar maakt voor sancties”, klinkt het.

Ondanks de aantrekkingskracht van Rusland vertrouwen de meeste cryptominingbedrijven op geïmporteerde hardware om hun farms op poten te zetten, dus bedrijven die hierin handelen zouden wel eens het volgende Amerikaanse doelwit kunnen worden.

Brian E. Nelson, de voor ‘Terrorisme en Financiële Inlichtingen’ bevoegde ondersecretaris van het Amerikaanse ministerie van Financiën, zei dat zijn werkgever achter elk bedrijf aan zal gaan dat helpt om de sancties te omzeilen die door de VS aan Rusland zijn opgelegd. Volgens E. Nelson steunen zo’n bedrijven “de brute oorlog van Poetin”, bericht cryptonieuwssite CryptoPotato.

IMF

Volgens een rapport van het persagentschap Bloomberg bezitten meer dan 17 miljoen Russen cryptomunten, met bijna 16,5 biljoen roebel (214 miljard dollar) aan activa. Dit cijfer vertegenwoordigt ongeveer 12 procent van de totale kapitalisatie van cryptomunten, wat betekent dat een groot deel van de Russische burgers weet heeft van crypto en de verschillende consensusprotocollen.

Dit is de reden waarom de VS de Russische mijnbouwbedrijven direct aanvalt. Volgens de Amerikaanse regering benutten zij de Russische energieweelde en zetten deze om in digitale valuta’s, die via gedecentraliseerde platforms kunnen worden ingewisseld tegen roebels of Amerikaanse dollars.

De Amerikaanse regering is echter niet de eerste instelling die meent dat cryptomining voor malafide doeleinden wordt ingezet in Rusland. Zo waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) er in een recent rapport nog voor dat het grootste land ter wereld de economische sancties kan ontduiken door massaal over te schakelen op het ontginnen van cryptovaluta’s. En ook wetgevers in de EU hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat cryptotransacties als achterpoortje worden gebruikt voor het verplaatsen van kapitaal van en naar Rusland.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.