Het risico van een westers importverbod op Russisch uranium heeft bijgedragen tot een hausse van de nucleaire brandstof dit jaar. Grootbank Bank of America (BofA) heeft zijn prijsvooruitzichten bijgesteld en voorziet verdere prijsstijgingen, weet het zakenmedium Business Insider.
Prijzen uranium dit jaar met 50 procent verhoogd: “Ze zullen verder stijgen”
Waarom is dit belangrijk?
Zoals zo vaak bij aanzienlijke prijsbewegingen op aandelenmarkten is de psychologische factor niet weg te denken: beleggers denken dat het westen de invoer van Russisch uranium zal bannen, en dat daarmee de wereldwijde voorraad in het gedrang komt. En, geheel conform de wetten van de vrije markt, wordt de prijs van een voorradig goed danig opgedreven als het plotsklaps schaars wordt – zelfs bij een scenario dat eigenlijk nog toekomstmuziek is.De uraniumprijzen zijn dit jaar met 50 procent geklommen en zullen verder stijgen door het risico van een exportverbod voor Rusland. Dat schrijven BofA-analisten in een dinsdag gepubliceerd onderzoeksbericht.
Oorlog
De spotprijzen voor uranium zijn tot nu toe gestegen tot 63,60 dollar per pond. Het grootste deel van die stijging – 47 procent – vond plaats sinds Rusland eind februari een oorlog tegen Oekraïne begon, luidt het.
Maar: “Voor zover wij weten, heeft de oorlog nog niet bijgedragen tot een directe verstoring van de verscheping van Russische uraniumproducten naar de rest van de wereld. De prijsstijging is eerder het gevolg van bezorgdheid over toekomstige verstoringen en de wens van marktdeelnemers om hun voorraden vast te zetten in afwachting van die mogelijkheid”, bericht analist Lawson Winder.
Op basis van de berichtgeving van adviesbureau UxC schrijft de grootbank dat veel van de prijsopdrijvende activiteit afkomstig is van de Sprott Physical Uranium Trust, en niet van nutsbedrijven of producenten. Sprott is ’s werelds grootste trustfonds dat zelf fysiek uranium bezit, en niet in termijncontracten handelt. “Echter, nutsbedrijven zijn naar verluidt actief geweest in de contractenmarkt”, wat ook de maandelijkse prijsindicator van UxC naar omhoog deed schieten.
“Verboden positief voor uraniumprijs”
Begin maart bereikten de uraniumprijzen hun hoogste niveau sinds de Japanse kernramp in Fukushima in 2011. Die beweging was een reactie op berichten uit de media dat de Amerikaanse president Joe Biden met de nucleaire industrie van zijn land de impact van mogelijke sancties tegen Rosatom besprak. Dat Russische staatsbedrijf is betrokken bij de winning en verrijking van uranium en is een belangrijke leverancier van splijtstof en technologie aan energiecentrales over heel de wereld.
De regering-Biden verbood in maart Russische olie en andere energieproducten, maar de actie had geen betrekking op uranium. Sommige Amerikaanse politici hebben een wetgeving voorgesteld om de invoer van uraniumbrandstof uit Rusland te verbieden. BofA wijst ook op een verslag van Reuters waarin stond dat Rusland overwoog de export van Amerikaans uranium te verbieden. “Dergelijke verboden zouden positief zijn voor de uraniumprijs”, menen de analisten van de grootbank.
“Met minimale directe gevolgen zien we opwaartse prijsdruk tot nu toe als gedreven door risicobeperking. We verwachten dat dit zal aanhouden en dan zal versnellen als er directe gevolgen opduiken”, zei de financiële instelling. BofA verhoogde zijn uraniumprijsramingen voor 2022 tot 2027 met gemiddeld 20 procent, en zijn prijsraming op de lange termijn voor 2027 met 4 procent tot 50 dollar per pond, op basis van zijn visie op de inflatie van de kostencurve. Voor 2022 verhoogde de bank zijn raming van de uraniumprijs met 13,5 procent, tot 60,70 dollar per pond.
Ook verhoogde de bank zijn prijsdoelstelling voor de Canadese uraniumproducent Cameco naar 37 dollar van 32 dollar en herbevestigde de instelling zijn buy-rating voor het bedrijf.
Sleutelrol Rusland
Rusland speelt hoe dan ook een sleutelrol in de wereldwijde bevoorradingsketens voor uranium. De agressor van Oekraïne is onder meer goed voor 17 procent, of een geschatte 34 miljoen pond, van de totale uraniumvoorraad voor 2022.
Op het vlak van uraniumconversie is het land goed voor ongeveer 20 procent van de wereldwijde capaciteit en 29 procent van de geschatte productie voor 2022. Wat verrijking betreft, is Rusland goed voor 46 procent van de wereldwijde capaciteit. 16 tot 20 procent van de jaarlijkse
Amerikaanse uraniumvoorraad is op zijn minst gedeeltelijk afkomstig uit Rusland, voornamelijk voor verrijking. Veel Europese landen kopen geconverteerd of verrijkt Russisch uranium, en China is een groeiende markt voor Russische nucleaire export.
(ns)