Key takeaways
- De prijzen van arabicabonen stijgen met 25 procent als gevolg van vier opeenvolgende jaren van productietekorten door ongunstige weersomstandigheden.
- Grote branders zoals Lavazza, Illy, Nestle en JDE Peet’s onderhandelen met detailhandelaars om de opgedreven kosten door te berekenen en hebben 90 procent van hun wereldwijde prijsonderhandelingen met succes afgerond.
- De impact van de prijsstijgingen zal op verschillende markten voelbaar zijn, waarbij Braziliaanse consumenten zelfs nog sterkere stijgingen tegemoet kunnen zien als gevolg van een aanzienlijke stijging van de prijzen van ruwe bonen.
De koffieprijzen staan op het punt om aanzienlijk te stijgen, mogelijk tot 25 procent, door de stijgende prijzen van arabicabonen. Grote branders zoals Lavazza, Illy, Nestle en JDE Peet’s onderhandelen met detailhandelaars om deze opgedreven kosten door te berekenen. Dit meldt Reuters.
De sterke stijging van de arabicaprijzen wordt toegeschreven aan vier opeenvolgende jaren van productietekorten als gevolg van ongunstige weersomstandigheden die de teelt van koffiebonen hebben belemmerd. Dit tekort heeft spanningen veroorzaakt tussen koffiebranders en kruideniers, wat heeft geleid tot vertragingen bij de ondertekening van nieuwe leveringsovereenkomsten en zelfs tot tijdelijke voorraden van populaire koffiemerken zoals Douwe Egberts en Senseo.
Globale marktimpact
De Nederlandse supermarktketen Albert Heijn kreeg te maken met een tekort aan deze producten, maar vulde ze uiteindelijk weer aan tegen hogere prijzen na het bereiken van een overeenkomst met JDE Peet’s. JDE Peet’s, dat dit jaar een winstdaling verwacht als gevolg van stijgende koffiekosten, bevestigde dat de onderhandelingen in Nederland en Duitsland een uitdaging zijn geweest, waardoor er tijdelijk geen producten beschikbaar waren. Ze melden echter dat ze 90 procent van hun wereldwijde prijsonderhandelingen met succes hebben afgerond.
De impact van deze prijsstijgingen zal van markt tot markt verschillen. In landen als Brazilië, waar de munt verzwakt is ten opzichte van de dollar, worden consumenten geconfronteerd met nog grotere prijsstijgingen. Zo heeft de Braziliaanse brander 3 Coracoes begin 2023 meerdere prijsverhogingen doorgevoerd. Deze trend weerspiegelt een aanzienlijke stijging van de prijzen van ruwe bonen in Brazilië, wat leidt tot aanzienlijke stijgingen van de koffieprijzen in de detailhandel.
Kosten en consumentengedrag
Als gevolg hiervan gaan Braziliaanse consumenten rantsoeneren en veranderen ze hun consumptiegewoonten vanwege de betaalbaarheidsproblemen. Gegevens van marktonderzoeksbureau Nielsen wijzen op een daling van de verkoopvolumes van gebrande en gemalen koffie in Noord-Amerika en Europa vorig jaar, die samenviel met stijgende prijzen. Met nog sterkere prijsstijgingen in het vooruitzicht dit jaar, worden verdere volumedalingen verwacht.
Branders staan voor een dilemma: een deel van de kostenstijgingen absorberen en het risico lopen klanten te verliezen aan goedkopere alternatieven of de prijzen verhogen en mogelijk prijsgevoelige consumenten van zich vervreemden. Deze situatie heeft geleid tot een daling van de koffieaankopen door branders en handelaren, omdat ze worstelen met het doorberekenen van de kosten aan de detailhandel. Koffiemagazijnen in de buurt van Amerikaanse havens werken momenteel op verminderde capaciteit, wat deze voorzichtige aanpak weerspiegelt.
Bovendien wint de trend om over te stappen op huismerken, die meer betaalbare opties bieden, aan kracht. Gegevens van Circana laten een opmerkelijke toename zien van het marktaandeel van huismerkkoffie in de Verenigde Staten. Deze verschuiving naar budgetvriendelijke alternatieven onderstreept de toenemende druk op branders om een evenwicht te vinden tussen winstgevendheid en betaalbaarheid voor de consument.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!