Staat het Westen op het punt zichzelf in de voet schieten? Dit is hoe Rusland het prijsplafond op olie kan omzeilen

Staat het Westen op het punt zichzelf in de voet schieten? Dit is hoe Rusland het prijsplafond op olie kan omzeilen
(Andrey Rudakov/Bloomberg/Sasha Mordovets/Getty Images)

Rusland zou maar liefst 90 procent van het geplande prijsplafond op olie kunnen omzeilen, vertelde een bron binnen het Amerikaanse ministerie van Financiën vrijdag aan Reuters.

Waarom is dit belangrijk?

De G7-landen, de groep van zeven vooraanstaande industriële staten, hebben in september besloten een prijsplafond op Russische olie in te voeren. Dat moet vanaf 5 december van kracht gaan en moet ervoor zorgen dat de economie van het land klappen incasseert. Een prijsplafond zou echter gevolgen kunnen hebben voor de wereldwijde oliemarkt. Als het geen effect heeft op de Russische economie, zou dat een zware nederlaag betekenen voor het Westen.

De essentie

Rusland zou over de middelen beschikken om 80 tot 90 procent van de gevolgen van een prijsplafond op ruwe olie te kunnen negeren. Dat vertelde een anonieme bron binnen het Amerikaanse ministerie van Financiën vrijdag aan Reuters.

  • Het land zou zo’n plafond kunnen omzeilen, door olie aan andere landen te verkopen, zegt de bron. Dat gebeurt nu al in mindere mate. Sinds Europa besloot om minder Russische olie te kopen, konden landen als India en China het aan gereduceerde prijs importeren.

  • Rusland zou hebben gedreigd om helemaal geen olie meer te verkopen aan landen die een prijsplafond steunen. Aanvankelijk dachten experts dat die actie de inkomsten van het land zou schaden. Nu lijkt het er echter steeds meer op dat Rusland zich heeft voorbereid.

  • Het land lijkt steeds beter voorbereid om aan andere landen te verkopen. Het had al een reeks schepen die in staat zijn olie te vervoeren. De voorbije maanden lijkt het er bovendien op dat Russische exporteurs er meer hebben aangeschaft, volgens Business Insider.

Schade beperken

  • Rusland exporteerde in september 7 miljoen vaten ruwe olie per dag, weet Reuters. Het overgrote merendeel daarvan zou nog altijd op de spotmarkt kunnen belanden, meent de anonieme bron, waardoor Rusland amper verliezen zal lijden. De spotmarkt is waar goederen onmiddelijk worden verkocht tegen de op dat moment gangbare prijs, in tegenstelling tot de termijnmarkt.

  • Een prijsplafond zou er volgens de bron tegelijkertijd voor kunnen zorgen dat de wereldwijde voorraad met één tot twee procent slinkt. Daardoor zou de prijs van ruwe olie nog harder kunnen stijgen. Dat terwijl het Westen (en voornamelijk Europa) nu al met een ongeziene energiecrisis kampt.

  • Dat betekent dat het Westen voornamelijk zichzelf schade zal toebrengen, zegt de bron. Ook Daniel Ahn, een econoom die vroeger bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werkte, vertelde hetzelfde aan Reuters. “Het enige wat het (een prijsplafond, red.) zal doen is olie omleiden en het leven voor iedereen moeilijker maken, wat nu toch al gebeurt”, zei Ahn.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.