Het prijsplafond voor gas wordt niet de verhoopte grote revolutie

Na maanden van uitstel komt de Europese Commissie met haar voorstel om de gasprijzen te plafonneren. Een “laatste redmiddel” en “tijdelijk” voorstel, om buitensporige prijzen te voorkomen.

Waarom is dit belangrijk?

Verschillende lidstaten van de Europese Unie, waaronder België, pleiten al maanden voor een prijsplafond voor gas op Europees niveau. Duitsland en Nederland, die niet erg van marktinterventie houden, hebben zich altijd gekant tegen zo'n ingreep. De Commissie, die zich tot dusver zeer terughoudend heeft opgesteld, is eindelijk met een voorstel gekomen. Tussen de regels door lezen we dat een prijsplafond als enig doel heeft buitensporige prijzen te voorkomen, zoals we in augustus hebben gezien, toen de Europese gasprijs zo'n 350 euro per megawattuur bedroeg.

In het nieuws: de Europese Commissie stelt een prijsplafond voor gas voor.

  • Er wordt niet gekozen voor een zogenaamde "gasslang", een bandbreedte waarbinnen de gasprijs zou moeten blijven, om excessieve prijzen op de groothandelsmarkt af te toppen. De Commissie koos voor een prijsplafond.
  • Het zal automatisch worden geactiveerd wanneer de Europese gasprijs (TTF Futures in Amsterdam) een vastgesteld plafond overschrijdt, indien de prijs van LNG (vloeibaar gas) wereldwijd niet even snel
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.