Het prijsplafond voor gas wordt niet de verhoopte grote revolutie

Het prijsplafond voor gas wordt niet de verhoopte grote revolutie
De EU-top over energie in Brussel, met onder meer Belgisch premier Alexander De Croo, Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Italiaanse premier Mario Draghi – Getty Images

Na maanden van uitstel komt de Europese Commissie met haar voorstel om de gasprijzen te plafonneren. Een “laatste redmiddel” en “tijdelijk” voorstel, om buitensporige prijzen te voorkomen.

Waarom is dit belangrijk?

Verschillende lidstaten van de Europese Unie, waaronder België, pleiten al maanden voor een prijsplafond voor gas op Europees niveau. Duitsland en Nederland, die niet erg van marktinterventie houden, hebben zich altijd gekant tegen zo'n ingreep. De Commissie, die zich tot dusver zeer terughoudend heeft opgesteld, is eindelijk met een voorstel gekomen. Tussen de regels door lezen we dat een prijsplafond als enig doel heeft buitensporige prijzen te voorkomen, zoals we in augustus hebben gezien, toen de Europese gasprijs zo'n 350 euro per megawattuur bedroeg.

In het nieuws: de Europese Commissie stelt een prijsplafond voor gas voor.

  • Er wordt niet gekozen voor een zogenaamde “gasslang”, een bandbreedte waarbinnen de gasprijs zou moeten blijven, om excessieve prijzen op de groothandelsmarkt af te toppen. De Commissie koos voor een prijsplafond.
  • Het zal automatisch worden geactiveerd wanneer de Europese gasprijs (TTF Futures in Amsterdam) een vastgesteld plafond overschrijdt, indien de prijs van LNG (vloeibaar gas) wereldwijd niet even snel toeneemt.
  • Dat plafond moet ook hoger liggen dan de prijs van LNG, anders zullen de EU-landen schepen vol LNG zien vertrekken naar andere markten, met name in Azië.

De details: er zijn nog niet veel details bekend.

  • Er moeten nog een aantal belangrijke zaken bepaald worden, zoals het plafondbedrag en de duur van de maatregel.
  • Op 24 november vindt een vergadering van de EU-ministers van Energie plaats, waarna de lidstaten een besluit moeten nemen. Vergeet niet: de lidstaten waren al overeengekomen om zo’n maximumprijs te bespreken tijdens de Europese top van 21 oktober.

De essentie: prijsplafonds zullen enkel als laatste redmiddel worden gebruikt, om zeer buitensporige energieprijzen te voorkomen.

  • De Commissie heeft niet aangegeven wat de gevolgen zijn voor de energiefactuur van de burgers. De reden is dat het plafond alleen zal ingrijpen om extreme situaties, zoals afgelopen augustus, te voorkomen. Zo was de gasprijs in augustus even gestegen tot 350 euro per megawattuur. Nu schommelt die rond 110 euro.
  • Verwacht dus niet dat de prijs op ons energiefactuur plotsklaps fors gaat zakken. Het mechanisme zal er wel voor zorgen dat de rekeningen niet volledig onbetaalbaar worden, waardoor er opnieuw staatsinterventie nodig zijn. Dergelijke ingrepen zetten de begroting onder druk.
  • 2023 zal een belangrijk jaar worden: het vullen van de voorraden zal dan allesbehalve vanzelfsprekend zijn. Er wordt onder meer verwacht dat de Chinese economie zal heropenen, waardoor de vraag naar lng fors zal toenemen. Voor de Europese lidstaten zal het dan moeilijker worden om de gasvoorraden te vullen.
  • Voornamelijk Duitsland maakt zich zorgen over de gasbevoorradingen. Dat is ook de reden waarom dat het land een te laag prijsplafond wil vermijden. “Een voldoende hoge prijs is de meest effectieve manier om het Europese verbruik te beperken”, klinkt het bij onze buren.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.