Prijskaartje skivakantie fors gestegen: wat kan je doen om de prijs te drukken?

Wie de komende winter wil gaan skiën, zal dieper in de buidel moeten tasten. Verschillende reisorganisaties melden dat de tarieven voor een skivakantie met dubbelcijferige percentages zijn gestegen.

Eender wat we doen of waar we naartoe trekken, de torenhoge inflatie blijft ons achterna hollen. Dat zal ook het geval zijn wanneer we binnen enkele maanden de winteroorden opzoeken. Enkele weken geleden lieten hoteluitbaters en Belgische touroperatoren weten dat een wintersportvakantie 9 tot 15 procent duurder wordt.

Duurdere skivakantie

Intussen is ook Intersoc, de vakantiedienst van de Christelijke Mutualiteit, gestart met de verkoop van skivakanties. Wie via de mutualiteit reist, geniet doorgaans van enkele kortingen, maar ook hier zien we dat de prijzen fors zijn opgelopen. De skireizen die via Intersoc worden aangeboden zijn gemiddeld 10 tot 12 procent duurder. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Een skivakantie voor het hele gezin naar het Franse Valmeinier tijdens de krokusvakantie, inclusief skipassen, materiaal en lessen, kost nu 6.973 euro.

Waarom stijgen de prijzen? Net zoals tal van andere sectoren zien de ondernemingen uit de reissector de kosten, onder meer voor personeel en energie, toenemen door de oplopende inflatie. De prijsstijgingen zijn extra fors voor wie naar Zwitserland trekt. De Zwitserse frank heeft de afgelopen maanden namelijk terrein gewonnen op de euro. 1 euro is nu zo’n 0,96 Zwitserse frank waard. Begin dit jaar was dat nog 1,04 Zwitserse frank.

Hoe de prijs drukken?

Door buiten het skiseizoen (lees: kerst- en krokusvakantie) te reizen, kan je heel wat geld besparen. Dat komt omdat de vraag dan minder groot is en de reisoperatoren dan de prijs verlagen om alsnog reizigers aan te trekken. Wie toch tijdens een van de vakanties wenst te reizen, plant dan best een skireis in Frankrijk in de tweede helft van de kerstvakantie. Die week is er geen schoolvakantie in Frankrijk, waardoor er veel minder binnenlandse reizigers zijn.

Wacht niet te lang om je reis te boeken, want veel reisorganisatoren werken met vroegboekkortingen. Daarenboven is de keuze ook veel groter als je je reis op tijd plant. Als je te lang wacht, bestaat de kans dat bijvoorbeeld de goedkopere hotels zijn volgeboekt, waardoor je gedwongen wordt om voor een duurdere overnachting te kiezen.

Tot slot merkte de reisorganisator Tui eerder deze maand in een interview met Het Nieuwsblad op dat skireizen minder vaak een volwaardige reis van een week of tien dagen zijn. “Mensen boeken sneller een shortski, we zien steeds meer reizigers kiezen voor verlengde weekends”, klonk het. Dat is ook een manier om goedkoper te gaan skiën.

(mah)

Meer