Wie vandaag een vliegreis plant, moet gemiddeld 11 procent meer betalen voor een vliegticket dan een maand geleden. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.
Key takeaways
- Vliegtickets zijn in een maand tijd gemiddeld 11 procent duurder geworden.
- In vergelijking met twintig jaar geleden is er zelfs sprake van een prijsstijging met zo’n 70 procent.
- Vliegtuigmaatschappijen zagen zich door onder meer de hoge inflatie en milieukosten genoodzaakt om de tarieven op te trekken. Daarnaast is de prijs sterk afhankelijk van vraag en aanbod.
In het nieuws: Na een forse daling tijdens de coronacrisis is de prijs van een vliegticket opnieuw fors de hoogte ingeschoten. De laatste maand alleen is de gemiddelde prijs met 11 procent gestegen.
- Volgens de gegevens van Statbel, waarover HLN.be bericht, ligt de prijs in vergelijking met twintig jaar geleden zelfs 71 procent hoger.
- Volgens Britta Baeke van Travel Express Benelux, het oudste toeristische vakblad in de Benelux, is de prijsstijging vooral de laatste jaren erg opmerkelijk.
- “De gemiddelde prijs van een vliegticket steeg volgens Statbel tussen mei 2022 en mei 2023 zelfs met 41,9 procent.”, zegt ze tegenover de nieuwssite.
Waarom stijgt de prijs van een vliegticket?
Duiding: De prijs van een vliegticket wordt op een andere manier berekend dan die van bijvoorbeeld een treinticket.
- Het tarief ligt bij een vliegreis niet vast. De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Hoe meer vraag er is, hoe forser de prijzen stijgen. Sinds de coronacrisis vliegen we met z’n allen meer, wat een opwaarts effect heeft op de prijs.
- In 2023 passeerden bijna 32,4 miljoen passagiers de Belgische luchthavens, een stijging van iets meer dan 15 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat blijkt uit een rapport van Statbel.
- Voorts speelde ook de inflatie de luchtvaartmaatschappijen parten. “Het is niet alleen een kapitaalintensieve, maar ook een arbeidsintensieve business”, zegt luchtvaarteconoom Wouter Dewulf (UAntwerpen), in een gesprek met HLN.be. “Er zijn mensen aan de slag bij de check-in, het vliegen zelf, de bagageafhandeling, het onderhoud … noem maar op. Dat is allemaal duurder geworden.”
- Ook de milieukosten zijn gestegen. Denk bijvoorbeeld aan de emissierechten die de luchtvaartmaatschappijen moeten afkopen.
- Ten slotte heb je nog de vertrektaksen. In ons land zijn die kosten opgelopen van 2 naar 5 euro.
Hoe kan je de prijs van een vliegticket drukken?
Tips: Je kunt zelf enkele maatregelen nemen om goedkoper te vliegen.
- Om te beginnen, kan je profiteren van vroegboekkortingen.
- Daarenboven is het ook goedkoper om te vliegen tijdens minder drukke uren, zoals ’s ochtends tijdens een werkweek.
- Je kunt ook kiezen voor minder populaire reisbestemmingen. Reisorganisaties proberen namelijk minder bekende streken in vakantieoorden te lanceren met interessante lanceringsprijzen.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.