De onzekerheden die gepaard gaan met de oorlog in Oekraïne zorgen ervoor dat de prijs van goud blijft klimmen. Maandag staat de goudprijs op zijn hoogste niveau sinds 11 maart.
Goud is een van de activa die beleggers blijft bekoren, zeker in turbulente tijden.
Slecht nieuws over de oorlog in Oekraïne kan een nieuwe vraag naar ‘veilige’ activa creëren. Goudbeleggers en -handelaren houden dus de ontwikkelingen in de vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne nauw in de gaten.
Risicomijding op de markt
Vlak na het begin van de oorlog in Oekraïne op 24 februari, schoot de goudprijs de hoogte in. Dat resulteerde in een piek van 2.045 dollar per troy ounce op 8 maart, bijna zo hoog als de absolute piek van 2.074 dollar per ounce in augustus 2020. Bijna meteen daarna nam de prijs van goud een diepe duik. Maar tegen midden maart begon die weer te stijgen, en daar lijkt voorlopig geen eind aan te komen.
Door de hoge volatiliteit op de grondstoffenmarkt neemt de belangstelling voor stabiele activa toe. Goud moet daarom op dit moment worden gezien “als een indekking tegen onzekerheden”, benadrukt een studie van professor Thomas C. Chiang.
Ilya Spivak, een valutastrateeg bij DailyFX, zegt dat er momenteel risicomijding heerst op de markt. Toch is de huidige prijs van goud niet abnormaal hoog. Wanneer die echter boven de 2.100 dollar klimt, kan men volgens Spivak spreken van blijvende goudwinsten.
Goud lijkt “de sterkere dollar en de stijgende rente in de VS te negeren, en ze lijkt enkel gefocust te zijn op inflatie”, zei Edward Meir, een analist bij ED&F Man Capital Markets, vorige week aan Reuters.
“We importeren hier inflatie”, zei Daniel Pavilonis, senior marktstrateeg bij RJO Futures, ook aan Reuters. Volgens hem heerst er als gevolg van de Oekraïense crisis “echte angst voor meer inflatie door het gebrek aan export, het gebrek aan zendingen en nabestellingen en alle andere hoge verzendingskosten”.
Goudvoorraad aanvullen
Steeds meer landen vullen de laatste jaren hun goudvoorraad aan. Egypte, dat lange tijd een voorraad van bijna 80 ton goud in zijn centrale bank had, kocht in februari en maart in totaal 44 ton goud. Als gevolg daarvan en van de stijging van de goudprijs verdubbelde het aandeel goud in de totale reserves van het land, tot zo’n 20 procent.
Ook de centrale banken van Thailand (+ 90 ton), Hongarije (+63 ton), Brazilië (+62 ton) en Singapore (+26 ton) lengden hun goudvoorraden afgelopen jaar stevig aan.
(ns)