Ondanks grondwettelijk verbod stelt president Bukele van El Salvador zich opnieuw verkiesbaar

President Nayib Bukele van El Salvador heeft donderdag aangekondigd dat hij zich kandidaat stelt voor herverkiezingen, ondanks het feit dat de grondwet van het land dit verbiedt. De zittingstermijn is normaalgesproken vijf jaar. 

“Ik kondig het Salvadoraanse volk aan dat ik heb besloten mij kandidaat te stellen voor het presidentschap van de republiek”, aldus Bukele die sinds 2019 aan de macht is en zichzelf de CEO noemt van het Latijns-Amerikaanse land.

Hoewel de grondwet van El-Salvador verbiedt dat een president twee opeenvolgende termijnen in functie is, oordeelde het hooggerechtshof, bestaande uit rechters die zijn benoemd door wetgevers van Bukeles partij, in 2021 dat een tweede opeenvolgende termijn is toegestaan. 

“Ontwikkelde landen hebben herverkiezingen. En dankzij de nieuwe configuratie van de grondwet van ons land, zal El Salvador dat nu ook doen”, aldus de president.

De 41-jarige Bukele, die bitcoin als wettig betaalmiddel heeft ingevoerd, heeft de afgelopen maanden een hardhandig optreden tegen bendes geleid, waarbij hij gebruik heeft gemaakt van noodbevoegdheden die het Congres woensdag voor de zesde keer heeft verlengd.

Critici zeggen dat veel onschuldige mensen, als gevolg van het harde optreden, zonder reden zijn gearresteerd. In mei vertelden politiebronnen aan Reuters dat ze gedwongen waren om dagelijkse arrestatiequota te halen. “Sommigen figuren in de internationale gemeenschap bekritiseren het oppakken van bendeleden. Alsof ze willen dat het weer slecht gaat met ons land”, zei Bukele in een reactie. “Dit is momenteel de enige manier voor El Salvador”.

“Mislukt project”

Vorig jaar werd El Salvador het eerste land dat Bitcoin tot een wettig betaalmiddel maakte. Volgens Bukele zou het initiatief het land meerdere economische voordelen opleveren. Zo zou Bitcoin de economie digitaliseren, de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar verminderen, de transactiekosten verlagen en buitenlandse investeerders aantrekken.

In maart dit jaar kondigde Bukele daarnaast zijn plannen voor het nieuwe “Bitcoin City” aan: een nieuwe stad die helemaal vanaf de grond moet worden opgebouwd. Het project werd geheel opgebouwd rond de Bitcoin-mijnbouw en wordt van elektriciteit voorzien door thermische energie met behulp van de nabijgelegen vulkaan. 

Het gedurfde project bleek echter voor veel Salvadorianen een ramp te zijn: zo was de prijs van de munt voor veel gebruikers te volatiel, bleef de acceptatie fragmentarisch, bleek de Chiva-wallet allesbehalve goed te werken en werden veel mensen het slachtoffer van phishing-zwendels. Nu, een jaar later, kijken deskundigen terug op een mislukt project.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20