Vandaag en morgen werken premier Alexander De Croo (Open Vld) en zijn Spaanse collega Pedro Sanchez een tweedaagse af in het Midden-Oosten.
- Het duo vormt samen de huidige en volgende voorzitter van de Europese Unie, het is een soort Europese missie dus, al is er geen volwaardig mandaat van de Europese Raad. “We proberen zoveel mogelijk de consensus-stem van Europa te brengen”, zo is in de entourage van De Croo te horen. Het toont meteen aan hoe moeilijk de EU werkt, op het wereldtoneel.
- Het duo had eigenlijk vorige week al willen gaan, maar de nieuwe Spaanse regering van Sanchez was nog niet rond. “Nu is de timing wel perfect: net op moment dat er een staakt-het-vuren komt. En tijdelijke vrede geeft zin in meer, dus vier dagen wordt misschien wel meer, daar moeten wij gebruik van maken”, zo is de diplomatieke aanpak van De Croo, volgens de entourage. “Er vielen al 13.000 doden, we gaan toch niet wachten tot er nog 13.000 volgen”, zo klinkt het voluntaristisch.
- Vanmorgen vroeg zagen De Croo en Sanchez een professor Internationaal recht, Kochav Elkayam-Levy, die alle slachtoffers van de aanval van Hamas documenteert. Daarbij kwamen andermaal zeer schokkende feiten naar boven: het verkrachten en doden van burgers, bij de terroristische aanval van Hamas was alomtegenwoordig. Over het diplomatiek gevoeligere onderwerp van schendingen tegen het internationaal recht door het Israëlische leger, bleef de professor op de vlakte. “Ik ken heel veel mensen bij de IDF (het leger) en ik kan u verzekeren dat zij enorm begaan zijn met het internationaal recht”, zo stelde ze.
- Straks staat een ontmoeting met Benjamin “Bibi” Netanyahu op de agenda, de eerste minister van Israël, die nog steeds het land leidt. “Zijn doctrine, en zijn coalitie met extreemrechts leidt tot geen resultaten, er is enorm veel kritiek in eigen land. Het kan niet dat 6 miljoen Israeli blijven een normaal leven van 5 miljoen Palestijnen verhinderen: een ‘two state solution’ is de enige oplossing, dat gaan wij ook zo zeggen”, zo is te horen in het kamp van de Belgen en Spanjaarden. Dat gaan De Croo en Sanchez straks op tafel leggen, maar vooral gaan ze pleiten voor ‘dialoog’ en het ‘stoppen van het geweld’.
- Later vandaag volgt nog een bezoek aan een kibboets vlak bij Gaza, die wreedaardig werd aangevallen door Hamas. Zo is het programma evenwichtig: men wil de onmenselijkheden aan beide kanten van het conflict aandacht geven, bij de Belgen en Spanjaarden. Die laatsten spreken ook veel over hun ervaring met terrorisme, om de Israeli te overtuigen van hun ernst: Madrid maakte jarenlang de gewelddadige ETA mee in het Baskenland.
- Maar daarna gaat het naar de West Bank, en de Palestijnse gebieden. Daar staat een ontmoeting met Mahmoud Abbas, de leider van die gebieden, op de agenda. Net als Netanyahu staat die zwak in eigen gebied, omdat er al jaren geen verkiezingen meer geweest zijn en zijn Fattah-beweging geen vooruitgang krijgt in de situatie. “Maar met wie moeten we anders gaan spreken? Of moeten ze daar nu verkiezingen organiseren?”
- Een heikel punt zijn zeker de systematische golven van geweld van de kolonisten ten opzichte van de Palestijnen op de West Bank. De afgelopen weken stierven zo tientallen Palestijnen. Daarvoor stelde België al voor om een Europees inreisverbod te organiseren naar de EU, voor kolonisten die veroordeeld werden voor dergelijk geweld. “Ook daar zijn we voortrekker”, zo is te horen.
- Tegelijk komt De Croo wel geen erkenning van Palestina als volwaardige staat op tafel leggen: “Dat moet deel zijn van een vredesbespreking, onvermijdelijk. Maar nu vanuit Europa of zelfs België dat eenzijdig gaan doen, gaat niets helpen aan het conflict hier. Dat is ook zo overeen gekomen als standpunt van de Belgische regering, in de kern. Waarna de PS vervolgens naar de Kamer trok, om daar een resolutie neer te leggen die dat net wél bepleit”, zo is fijntjes te horen bij de diplomatieke adviseurs.