In Portugal neemt een toenemend aantal steden het initiatief om fietstreinen voor kinderen naar school te organiseren. Het initiatief – dat de naam Ciclo Expresso heeft gekregen – heeft al wortel geschoten in Aveiro, Braga en Lissabon en is inmiddels ook in Matosinhos geadopteerd. Deze treinen bestaan uit groepen kinderen die onder leiding van een volwassene met de fiets naar school rijden.
Deze fietstreinen volgen, net zoals het openbaar vervoer, op weg naar hun bestemming vaste routes die vooraf zijn vastgelegd, met een aantal vaste haltes waar kinderen zich kunnen aansluiten. Het concept werd eerder ook al in de Spaanse stad Barcelona, onder de naam Bicibús, geïntroduceerd.
In Portugal is het concept in het midden van het voorbije decennium decennium ontstaan toen een vader in Lissabon besloot zijn vijfjarig zoontje naar school te brengen door samen te fietsen. De man kwam daarbij tot de vaststelling dat het mogelijk zou zijn om met het initiatief meerdere kinderen op een duurzame manier veilig door het verkeer te loodsen. In samenwerking met de plaatselijke parochieraad en de oudervereniging van een school werd daarop een eerste Ciclo Expresso opgezet.
“Het initiatief wil aan de jongste generatie weggebruikers op een veilige en gezellige manier een duurzame stedelijke mobiliteit aanbieden”, merken de Portugese autoriteiten op. “Fietsen naar school draagt ook bij tot de ontwikkeling van de autonomie en gezonde gewoonten van een kind.” Alleen al in Lissabon volgens de fietstreinen achtentwintig verschillende routes. Daarbij hebben nu al zeventien lokale scholen zich bij het initiatief afgesloten.
“Deelname aan de fietstreinen is gratis voor kinderen en ouders”, zeggen de initiatiefnemers nog. “De kinderen moeten alleen een eigen fiets en helm hebben. De trajecten worden zo uitgestippeld dat de routes dicht langs de woonplaats van elk deelnemend kind loopt, met haltes waar de deelnemers zich kunnen aansluiten. Daarbij wordt ook de veiligheid en het comfortniveau van de beschikbare routes geëvalueerd. De route garandeert dus misschien niet altijd de meest directe verbinding tussen de woning en de school, maar zal de kinderen in staat stellen de dag met een leuke, gezonde en gemeenschappelijk verplaatsing te beginnen.”