Portugese economie groeit aan snelste tempo in 17 jaar

De Portugese economie groeit tegen haar snelste tempo in 17 jaar. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. In 2017 werd een groei van 2,7% opgemeten, 10% meer dan de lokale regering had vooropgesteld.

Bijna vier nadat het land een einde maakte aan de bailout van de troïka van EU, ECB en IMF kan het dus rekenen op een stijging van de binnenlandse vraag en een toename van de investeringen. Maar de goede cijfers zijn vooral een gevolg van de opleving van de export, die de helft van de stijging voor haar rekening neemt en 10,1% steeg. Ook de werkloosheid in het land gaat naar omlaag en bedraagt nog 8,1%.

Volgens minister van Economie Manuel Caldeira Cabral is Portugal eindelijk verlost van het keurslijf van de besparingen. Door de burgers gerust te stellen dat niet nog meer in uitkeringen en pensioenen zou worden gesneden en door de lonen te laten stijgen kon de regering het vertrouwen van zowel de Portugezen als de investeerders heroveren.

Het Portugese recept voor economisch herstel

Caldeira Cabral legt de oorzaak voor dit opmerkelijke herstel niet bij de explosie van het toerisme in het land, maar eerder bij een revival in door de globalisering dood gewaande industrieën zoals textiel, de productie van schoenen en van auto’s. In de auto-industrie ziet het land producenten terugkomen die begin deze eeuw Spanje en Portugal hadden ingeruild voor Oost-Europa. Die producenten gingen op zoek naar goedkope arbeid en keerden terug op zoek naar vaklui. Volkswagen, Renault, PSA, Bosch, Continental… alle hebben ze de voorbije 24 maanden hun investeringen in Portugal opgevoerd.

Bij het begin van zijn mandaat had de Portugese premier Antonio Costa al verklaard dat Portugal niet de concurrentie zou aangaan met de lagelonenlanden. Volgens Caldeira Cabral kan die strijd nooit gewonnen worden:

“Er zullen altijd landen zijn die goedkoper zijn. Maar vandaag produceren we vele zaken die 5 euro kosten en voor 50 euro worden verkocht. Trachten van die 5 euro 4,5 euro te maken is zinloos. We hebben ons gepositioneerd in de waardeketting van de 45 euro die daarboven zitten.”

200 nieuwe hotels

Eenzelfde strategie werd in het toerisme geïmplementeerd. Dit jaar bezoeken 11% meer toeristen Portugal dan vorig jaar. Maar de inkomsten daaruit stijgen met 20%. Op dit moment worden in het land 200 hotels gebouwd. Het gros daarvan in de vier- en vijfsterrencategorie. Ook daar mikt het land op kwaliteit, eerder dan op prijs.

Tot daar het goede nieuws, want de Portugese economie zou dit jaar maar 2,2% groeien. Ook blijft het land nog altijd achter op de rest van de EU. Dan is er nog de staatsschuld, die een zwakke plek blijft. Die bedraagt nog altijd 130% van het bruto binnenlands product. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20